I dag kan kommunene kreve inn eiendomsskatt på sju promille av taksert verdi. Kommunene fastsetter enten takst sjøl eller de bruker skatteetatens eiendomsverdi som grunnlag for å fastsette eiendomsskatten.

Som følge av at Venstre går inn i regjeringa finner regjeringa det på sin plass å senke eiendomsskatten til maks fem promlile. Trolig gjelder reduksjonen bare på boliger. På kort sikt vil vel 70 norske kommuner tape penger på dette fordi de kommunene i dag har en takst på over fem promille.

På lang sikt etterhvert som kommunene omtakserer boliger som de gjør hvert tiende år, vil dette jevne seg ut. Grunnen til dette er at kommunene i dag ofte reduserer takseringsgrunnlaget med femti prosent før de skriver ut eiendomsskatt. Med fullverdigrunnlag kan kommunen redusere promillen og likevel ta igjen det de måtte tape på kort sikt som følge av redusert makspromille.

- For Surnadal kommune vil ny makssats, om den blir innført før 2020, bety en inntekstreduksjon på 5-600.000 kroner i året. I 2020 omtakserer vi, og da bruker vi fullverdi til å beregne eiendomsskatt, og da kan vi redusere promillen og likevel ikke tape penger i forhold til i dag, sier økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal kommune.

Surnadal kommune har en skattepromille på 6,5 for eiendomsskatt. Økonomisjefen har lett med lys og lykte for å finne ut når regjeringa vil innføre ny makssats, men ennå ikke funnet det. Opposisjonspartiene varsler også at et slikt forslag skal gjennom stortinget før det er vedtatt.

- For Surnadal kommune betyr den forestående driftsstansen i Trollheim kraftverk mer i kroner å øre, enn endring i eiendomsskatten for boliger og fritidseiendommer, sier Håskjold

Trollheim kreftverk skal skifte turbuin og må stenge produksjonen i den forbindelse. Kommunen beregner skattegrunnlaget for kraftverket etter de siste fem års produksjon. En stans vil redusere produksjonen og dermed skattegrunnlaget.

Rådmann Knut Haugen i Surnadal kommune sier kommunen må effektivisere driften for å ta inn det tapet en redusert eiendomsskatt måtte føre til. Det samme sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) til nrk, og er opprørt over at regjeringen reduserer eiendomsskatten.

Senterpartiet som i utgangspunktet er mot eiendomsskatt på boliger, og sier det er å be innbyggerne om hjelp til drifta, mener likevel ikke det går å fjerne eiendomsskatten når den er innført, og at tapet av redusert makssats må tas inn på drift om det blir nødvendig fram til omtaksering er gjort i 2020.