Identitetsbygging og markedsføring av SuSu regionen blir viktig i næringssamarbeidet mellom Surnadal og Sunndal de neste fire årene.

Næringssamarbeidet skal fortsatt stimulere til økt vekst i næringslivet i de to kommunene. Både i form av nye arbeidsplasser og styrking og sikring av eksisterende. Men satsinga blir todelt de neste fire årene. Den andre delen blir å kartlegge hvor næringsvennlige næringslivet synes de to kommunene er, samt å forberede bo- og arbeidsmarkedsregionen Surnadal/Sunndal på Todalsfjordbrua som er på trappene, sjøl om planleggingsarbeidet som skulle startet i fjor høst er utsatt ett år.

– Vi må se på alle muligheter og konsekvenser brua får for regionen slik at vi er godt forberedt med planer for samhandling, sier leder Per Helge Malvik i Sunndal Næringsråd.

Sammen med næringssjef Karin Halle i Surnadal kommune leder de to SuSu prosjektet i samråd med et programstyre. Der sitter ordførerne i de to kommunene samt representanter for næringsforeninger og næringsliv i de to kommunene. De to næringssjefene synes programstyret har fungert utmerket og alle tildelinger har skjedd med konsensus i styret. Overordnet mål for arbeidet har vært at de beste prosjektene uansett kommune har fått penger.

– Programstyret har tenkt utenfor boksen og ikke hengt seg opp i kommunetilhørighet ved tildeling, sier Karin Halle.

8 millioner kroner er kanalisert til næringslivet i forrige fireårsperiode. Det resulterte i investeringer for 45 millioner kroner og ifølge bedriftene som fikk støtte genererer det 155 nye arbeidsplasser. Dobbelt så mye som prosjektet hadde sett for seg. Nå skal prosjektet evalueres også av eksterne konsulenter.

– Nå skal bedriftene få konkretisere de nye arbeidsplassene som er skapt med støtte fra oss, da får vi se hvor god prognosen på 155 er, sier Malvik.

Ringvirkninger

Det største enkeltbidraget fikk Talgø i forrige fireårsperiode. 900.000 kroner genererte 120 millioner kroner fra Innovasjon Norge. På oversikten over bedrifter som har fått støtte er både små og store nystarta og vel etablerte bedrifter i både Surnadal og Sunndal. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall sysselsatte i kommunene Surnadal og Sunndal økte med rundt 70 personer i hver av kommunene fra 2013 til 2016. I den perioden SuSu samarbeidet har fungert. Det var også ett av målene med prosjektet og næringssamarbeidet tror de har gitt et lite bidrag i så henseende. Situasjonen i Molde og Kristiansund i samme periode er et bort fall av i overkant av henholdsvis 600 og 1100 arbeidsplasser.

– Vårt arbeid har nok vært ett bidrag til den positive utviklinga i arbeidsplasser i SuSu-regionen, sier Malvik.

Bru viktig for regionen

Surnadal og Sunndal kommuner støtter prosjektet med 1,5 millioner kroner hver i året, fylkeskommunen med en million i året. Næringslivet i de to kommunene bidrar med to millioner kroner i egeninnsats. Dette er noe Malvik og Halle sier næringslivet har gjort og vel så det i de fire årene som har gått. Budsjettet blir det samme den neste fireårsperioden med et todeling 3,5 på næringsretta arbeid og 2 millioner på identitetsbygging og regionmarkedsføring. En halv million går til administrasjon.

– En viktig faktor for å lykkes med målet om den døgnåpne bo- og arbeidsmarkedsregionen er Todalsfjordbrua, så arbeidet med den er noe vi vil bidra til å holde trykk på, slik at oppstarten av arbeidet skjer på 2020-tallet, sier Malvik.

Milliardindustri

Også næringslivet i regionen presser på for å få en fergefri fjordkryssing. Ikke minst med tanke på aksen Molde-Trondheim og en mulighet for påfølgende utbedring av Fv65. Et næringsliv der de 20 største bedriftene i hver kommune til sammen omsetter for nær 4,5 milliarder kroner i året. Tall SuSu presenterer viser at omsetninga er tre ganger så stor i Surnadal som i Sunndal, der de tre store bedriftene Pipelife, Talgø og Surnadal Transport står for rundt 2 milliarder av de vel 3 milliardene de 20 største bedriftene i Surnadal omsetter for.

– Det kommer av et mer mangfoldig sammensatt næringsliv i Surnadal, mener Malvik.

Markedsføring

Et ledd i identitetsbygginga vil være treff og arrangementer. SuSu har arrangert Trondheimstreff i flere år, Oslo treff i år og Sirkus SuSu i år. Arrangementer som skal skape blest om regionen og dra nyutdanna utflyttere og andre til den. I år blir Trondheimstreffet i april. Da settes det opp et stort telt på torget der mat fra regionen og de mange spelene og festivalene skal markedsføres. Studenter blir også invitert til en pubkveld.

– Dette arrangementet er vi spent på, sier Halle.

I tillegg vil SuSu slå sammen Idefestival, Sirkus SuSu og karrieredag til ett arrangement på Sunndal i år.

-Dette for ikke å få for mange arrangementer der næringslivet skal stille opp, sier Halle,