Hanne Waag og Ståle Smevoll jobber med analyser av mat og vann på TrollheimsLab AS. Det har de gjort siden de startet bedriften i 2004. Laboratoriet har hele tiden hatt en fin utvikling med økt omsetning hvert år fram til 2016. I 2017 tapte de en anbudskontrakt de hadde med fem kommuner i Orkdalsregionen og måtte si opp en av de ansatte. Nå jobber bedriften for å erstatte det de tapte.

– Det har stort sett gått greit for oss, men det var tungt å tape en anbudskontrakt. Vi har likevel tro på at vi skal klare få nye kunder, sier daglig leder Hanne Waag.

TrollheimsLab konkurrer ikke alene i sitt marked som er Indre Nordmøre og Sør-Trøndelag. Det er flere laboratorier i Trondheim og Stjørdal og i eget fylke avgrenses TrollheimsLab av Kystlab som har kontorer i Kristiansund, Molde og på Sunnmøre.

– Det er beinhard konkurranse om kundene, sier Waag.

TrollheimsLab er eid av kommunene Surnadal, Tingvoll, Sunndal, Rindal og Halsa med seks prosent hver, Kystlab med 49 prosent og så har Waag og Smevoll henholdsvis 10 og 11 prosent av aksjene. Trollheimslab analyserer vannprøver for eierkommunene, næringsmidler for kafeer og cateringbedrifter, vann og matprøver for vanlig folk som ønsker analyser og de ansatte leier seg ut som kvalitetskontrollører til næringsmiddelprodusenter. Det kan høres travelt ut, og det er det nok til tider, men Waag sier det er rom for flere kunder.

– Alle som har noe de ønsker analysert for å se om det er sikkert, enten det er mat eller vann får hjelp hos oss, sier Waag.

Vannkontroll

Å kontrollere vannkvalitet er en stor del av jobben hos TrollheimsLab. Kommunene ønsker å være sikker på at vannet de leverer til sine kunder ikke er sykdomsframkallende og leverer analyseprøver med jevne mellomrom. Nå trer en ny vannforskrift inn. Den sier at alle vannkilder som forsyner mer enn en husstand er pålagt å sjekke vannkvaliteten ved jevne mellomrom. Det vil gi grunnlag for flere oppdrag for laben. Det er spesielt koli og e-kolibakterier næringsmiddelteknologene er på utkikk etter. Disse kan finne vegen inn i vannkilden om det kommer overflatevann inn i brønnsystemet. Å være sikker på at vannet er rent kan være nyttig av flere grunner.

– Harepest er en sykdom som kan spres via vann. Pesten kan føre til store lidelser for en sjøl, familie eller leieboere om man har det, sier Waag.

Vil unngå sykdom

En utleier som serverer forurenset vann kan bli straffet. For å følge opp vannforskriften vil derfor Mattilsynet framover kontrollere alle vannkilder som forsyner mer enn en husstand i alle kommuner. I eierkommunene til TrollheimsLab er det mange store og små vannverk. For at kundene skal være sikker på at TrollheimsLab er til å stole på er selskapet akkreditert. Det vil si at eksterne aktører kontrollerer at laben gjør jobben i henhold til forskriftene. Sjøl dokumenterer og dobbeltsjekker laben alt det de gjør.

– Det er greit å få vite om vannet i springen er ureint for så å få gjort noe med det. Det er mange rensetiltak, og mange som ikke benytter klor, sier Waag,

Matforgiftning

Næringsmiddelprodusenter og leverandører av mat trenger å vite at den maten de selger ikke inneholder smittestoffer som kan føre til matforgiftning eller andre sykdommer. Salmonella er ikke uvanlig og kan ofte forekomme etter å ha spist for dårlig kokt eller stekt kylling, kjøtt eller pølser.

– Det er store mørketall når det gjelder matforgiftning. Mange kan tro det er en lei omgangssyke de har, sier Waag.

TrollheimsLab kontrollerer varer for flere næringsmiddelprodusenter i regionen. Waag sier det er sjelden de finner uønskede bakterier.

– For å være på den sikre siden velger stadig flere næringsmiddelprodusenter og matleverandører å sjekke varene sine, sier Waag.

Tror på framtida

Det er 14 år siden hun og Smevoll startet TrollheimsLab. De gjorde det for å ha en arbeidsplass i Surnadal. Fram til 2004 var de en del av Næringsmiddeltilsynet som da skilte ut laboratorievirksomheten. Det har gått bra for bedriften og sjøl om de fikk en liten nedtur da de tapte anbudet i Orkdalen, har Waag tro på at TrollheimsLab vinner nytt terreng.

– Vi ser lyst på framtida. Det er bare å klipe seg fast, så snur det en gang, sier Waag.