Sola skinner fra en skyfri blå himmel. Skogen står grønn. Elva slynger seg nedover surnadalen. Det åpner seg opp mot elvedeltaet. Omkranset av fjell åpenbarer Surnadal seg mot fjorden. Paret på veg i bil kjenner hjertet dunke raskere. Dette må være stedet, tenker de. Så ser de Brekkøya. Dette er stedet, sier de. Det er her vi skal slå oss ned og bygge vår framtid, er de enige om.

– Surnadal slutter ikke å overraske. Se deg rundt. Se plassen og utsikten vi har. Det var forelskelse ved første blikk, sier Gerald Grewe

Han og kona driver og pakker ut for å komme seg i ordning i nyhuset. De kommer fra Oslo. Fra gode trygge jobber med høy lønn og frynsegoder. Som ansatte i Qatar Air har de sett hele verden. Han er opprinnelig tysk, hun er fra Mauritius. Nå eier de en campingplass i Surnadal. Den skal de drive og utvikle og bygge sin framtid på. Campingen ligger på en omsetning på rundt 2,6 millioner kroner. Det er 75 fastboende og anleggsarbeidere legger beslag på mange av hyttene året rundt. Besøkende på større arrangementer, festivaler og leirer booker seg inn. De nye eierne kommer til en godt innarbeidet campingplass. Det var også med på å overbevise dem om at denne campingplassen skulle bli deres.

– Vi har begge tjent gode penger i sikre jobber, men vi ville ha noe eget, gjøre det vi liker. Og Jarl Skei har gjort en fantastisk jobb her i 30 år før oss, sier Gerald.

Jarl Skei averterte campingen for salg første gang for noen år siden. Flere har vært interessert. Men Skei ville ha nye eiere han følte hadde hjerte for å drive campingplassen videre. Paret Grewe var på leting etter noe eget. De tenkte Bed & Breakfast, så på et sted i Trollstigen, men det var ikke før de så Brekkøya det sa pang. Da klikket det også for Jarl Skei. Han hadde funnet de driverne han var på utkikk etter.

– Vi føler oss nesten utvalgt, smiler Gerald.

Har planer

Nå er de på plass med klare planer for framtida. Først og fremst skal det ansettes en kokk. For Grewes vil ha matservering fra restauranten sin. Kjøkkenet og lokalene er der. Rommene skal pusses opp og ommøbleres slik de nye driverne vil ha dem. Terrassen utenfor skal få skyvevinduer slik at vind kan holdes ute og terrassen være et attraktivt sted for å drikke en kopp kaffe eller nyte en pils. Det skal bygges grillhytte til utleie, lekeområde med hoppeputer og stor grillplass og hyttene skal renoveres en etter en. De ønsker å trekke flere gjester og vil markedsføre seg mer både i inn- og utland. Første prioritet har kafedriften. Søndagsbufetene skal fortsette. Fra mai skal restauranten være åpen hver dag med lunsj- og middagsservering. Til middag er planen å ha bufet med forrett, to valg av hovedretter og dessert. Grewe er glad i øl og ønsker derfor å kunne tilby ulike ølsorter.

– Nå skal vi ansette kokk og bygge om restauranten slik vi ønsker å ha den, sier Grewe.

Har sett verden

Grewe er opprinnelig tysk, hans far drev restauranter og Gerald har sjøl jobba i dem så Grewe vet litt om restaurantdrift. Han studerte reiseliv og jobbet fra 1999 i ulike operatørselskaper innen luftfart. Sist var han stasjonssjef for Qatar Air på Gardermoen. På en jobbreise til Sofia i Bulgaria traff han helt tilfeldig Firdauce. Jenta fra Mauritius studerte også reiseliv. Fikk seg også jobb i Qatar Air. Hun som kabinansatt. Hun reiste fra Doha til Sofia samme dag Gerald reiste fra Oslo.

– Det var kjærlighet ved første blikk, og da vår datter blei født var navnet selvsagt, Sofia, smiler paret.

Oktoberfest

Gerald og Firdauce, eller Fia som hun også kalles, utstråler positivitet. De er tydelig spent på hva framtida i Surnadal vil bringe, men er optimister. De føler seg godt tatt imot. Kjenner Surnadalingene som åpne og hyggelige. De ønsker å gi noe tilbake i form av å gi ikke bare campinggjestene et godt tilbud, men også lokalbefolkninga. De satser på kortreist mat og kortreiste håndverkere. De planlegger temakvelder som Oktoberfest og Mauritiusaften med dans. Det skal engasjeres lokale musikere til underholdningskvelder. Inne i restauranten og på elvebredden ved grillbålet.

– Vi ønsker å bidra til lokalsamfunnet, sier Gerald.

Gangveg

Surnadal kommune planlegger en gang- og sykkelveg fra Gryta over Svartvassområdet og til skoleområdet på Øye. En mulig løsning er å legge sykkelvegen gjennom campingen. Forrige eier Jarl Skei er steilt imot. Ny eier liker heller ikke tanken. Det skal være stilt på campingplassen klokka 23.00 og eieren må sette hensynet til gjestene først.

– Helst bør en gang- og sykkelveg ikke gå gjennom campingplassen, men den kan komme ned mellom fylkesvegen og restauranten, sier Gerald.

Gleder seg

Familien på tre er i ferd med å komme på plass. De har vært her knappe to uker, men trives allerede. De gleder seg over muligheten til å bygge en framtid for familien i Surnadal. Den av dem som er mest integrert på den korte tida de har vært her er lillejenta Sofia. Hun er så glad i Øye barnehage, foreldrene sier, de knapt kan få henne derfra. Grewes er betatt av skoleområdet på Øye. Hele utdanningsløpet fra barnehage til videregående skole på en plass. De blir glad når de hører det er planer om å bygge ny barneskole.

– Da blir skolen ferdig til Sofia skal begynne der, sier de.