Gjensidigestiftelsen bevilger penger til brannforebyggende tiltak i Norge. Det nyter også kommunene i Driva-distriktet godt av. I Nesset, Rindal, Sunndal og Surnadal er det bevilget til sammen 600.000 (150.000 hver seg) kroner til brannforebyggende tiltak.

Tiltakene skal iverksettes hos det som kalles utsatte grupper. Eldre, folk med psykiske, psykiske eller rusproblemer og flyktninger. Pengene går til komfyrvakt, seierekobling av brannvarslere og trygghetsalarmer for dem som trenger assistert rømming.

- Gjennsidigestiftelsen har fokus på satsning mot utsatte grupper, sier brannsjef Tor Arne Moen i Surnadal og Rindal.

Brannsjefen sier etaten nå skal sette seg ned med heimetjeneste og institusjoner i kommunene for å se hvor pengene best kan bli anvendt. I Nesset har de ansatte i kommunen gjennomført denne kartleggingen i samråd med Molde Brann og Redning som er ansvarlig for branntjenesten i Nesset.

- Ved at de ulike kommunale enhetene samarbeider og bidrar, skal vi sammen hjelpe de som trenger det mest til å få en sikrere hverdag, sier leder forebyggende avdeling i MBR Jon Børge Horneland.

Brannstatistikken viser at ni av ti som omkommer i brann dør i egen bolig. 50 prosent av de som omkommer i brann mottar omsorgstjenester. Tre av fire som omkommer i brann er i en risikoutsatt gruppe. Forskningsrapporter er tydelig på at nøkkelen til god brannforebygging blant sårbare grupper er samarbeid mellom brannvesenet og øvrige aktører i kommunen.

Det forebyggende arbeidet til Surnadal og Rindal brannvesen er blitt lagt merke til nasjonalt og brannvesenet har fått heder for sitt arbeid. I Surnadal kommune var det i 2017 to boligbranner. Tidligere år har det vært branner i driftsbygninger i landbruket i Surnadal og Rindal. Det er likevel få branner i regionen.

- Feierne skal ha en god del av æren. De reiser rundt på barnehager og skoler og driver med forebyggende arbeid, sier brannsjef Tor Arne Moen.