I underkant av 100.000 sportsfiskere dro på land 98.421 laks i elvene og rundt 850 sjølaksefiskere tok 73.000 laks i garn og not.

- Tallene kunne vært høyere dersom ikke lakselusa hadde redusert lakseinnsiget med 50.000 laks.

Dette sier foreningen Norske Lakseelver på bakgrunn av Statistisk Sentralbyrås tall over laksefangsten i 2017.

Sportsfiskerne gjenutsatte også 25.876 laks for å sikre gytebestandene i elvene, slik at samlet elvefangst ble 124.297 laks.

Norske lakseelver er glad 2017 var bedre enn 2016, som var en sesong helt på nivå med det unormalt lave gjennomsnittet for de ti siste årene - både i sjø og elv.

Statistikken viser det i 2017 er tatt 7,9 flere laks i elvene enn gjennomsnittet foregående 10 år, forteller Erik Sterud. Han er biolog og fagansvarlig i organisasjonen Norske Lakseelver, som organiserer over 90 norske elveeier- og forpaktningslag.

Biologen sier det basert på et utvalg elver sjekket rett etter sesongslutt i fjor var grunn til å tro totaltallene ville passere 132.000 laks. Han viser til sesongen 2000 da det landet 190.000 laks og sier det er litt å gå på.

- En oppgang på snaue 8 prosent sammenliknet med 10-årssnittet er allikevel gledelig, men når det er sagt, skulle vi gjerne sett enda flere laks i elvene, påpeker Sterud.

Lusa tar sitt

Analyser fra Vitenskaplig råd for lakseforvaltning (VRL) viser at lakselus kan ha gitt 50.000 færre villaks hvert år i årene 2010 til 2014. Ifølge rapporten til VRL ligger totalt årlig innsig av laks fra havet nå på rundt 470.000 laks. Lakselus dreper dermed om lag 10 prosent av bestanden på landsbasis.

Norske Lakseelver sier betydelig redusert uttak i fiske, både i sjøen og elvene, har kompensert for tilbakegangen, slik at det fortsatt er nok gytefisk i de fleste av elvene som er vurdert.

- Men færre laks har medført at overskuddet som er tilgjengelig for fiske har blitt mye mindre, og i noen tilfeller helt borte, uttalte leder av VRL, Torbjørn Forseth, da rapporten ble lagt fram.

Norske Lakseelver sier elveeierlagene gjør en god i jobb i å forvalte lakseelvene slik at det er tilstrekkelig gytelaks tilbake etter fiskesesongen til å sikre fullrekruttering av elva.

- Da er det synd å se på den ressursødeleggelsen som skjer når lakselusa dreper mye av laksesmolten hvert år påpeker generalsekretær i Norske Lakseelver Torfinn Evensen.

Han påpeker videre at Stortinget står fast ved et mål om at lakselus fra oppdrett ikke skal ha bestandsregulerende effekt på vill laksefisk.

- Regjeringen åpner nå for vekst i oppdrettsindustrien. En juridisk vurdering gjort for Norske Lakseelver viser at de fastsatte vekstforskriftene bryter både med akvakulturloven og naturmangfoldloven. Denne veksten vil vi derfor forsøke å stanse sier Sterud.

Stor samfunnsverdi

Foreningen viser til at laksefisket gir unike naturopplevelser for 100.000 sportsfiskere fra inn- og utland. I tillegg, mener foreningen, har det en betydelig økonomisk verdi for Norges naturbaserte reiseliv.

- Når fluer, sluk og mark kastes ut i lakseelvene de tre sommermånedene, sveives det om lag 1,3 milliarder kroner tilbake til lokalsamfunnene.

Norske Lakseelver peker på at det også fiskes mye laks i sjøen. Norske Lakseelver mener at verdien av laksen vil være større om den fanges på stang i elva enn i garn og not. De mener det for utsatte bestander er lettere å regulere uttaket i elv enn i sjø, hvor garnene fanger fisk som skal opp i forskjellige elver.

Norske lakseelver viser til at knappe 850 sjølaksefiskere avlivet 73.000 laks i sommer. Samfunnsverdien av dette hovedsakelige hobbyfisket i sjøen er nesten fraværende, mener foreningen, og i tillegg, sier de, fiskes det på blanda bestander, slik at man ikke vet hvilke elver som beskattes.

- Vi mener at dette ikke er en fornuftig forvaltning – verken biologisk eller samfunnsøkonomisk, understreker generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver, som mener at sjølaksefisket bør utfases utenfor samiske områder.