Det ligger et politisk vedtak i Surnadal kommune om å bygge en nye barneskole på Øye til maks 130 millioner kroner. Den løsningenpolitikerne gikk for i første omgang skapte så store bølger internt i skolesektoren og blant foreldre at politikerne ikke så annen råd enn å få tegnet og kostnadsberegnet to andre alternativ.

Tegningene er nå ferdig. De er presentert i plan- og byggenemnda og skal nå rundt for uttalelse på de berørte skoler, hos elever, foreldre og lærere. Høringen skal foregå utover ettervinteren og det planlegges å legge fram en sak for politisk behandling i slutten av april på bakgrunn av de innspill som er kommet inn.

- Å få utredet de to alternativene koster oss nok noen hunder tusen kroner ekstra, men om det gir et bedre resultat er det verdt det, mener rådmann Knut Haugen.

Alternativet det blei så mye ståhei rundt er å bygge barneskolen inntil ungdomsskolen, la 1-4 få plass i nybygget og la 5-7 få plass i en renovert og omarbeidet ungdomsskolebygning. Lærere var motstandere av dette fordi de mente ungdomsskolen fikk altfor liten plass mot det de har i dag. Foreldre og lærere er skeptisk til å ha 1-4. klassinger så tett innpå de store barna på ungdomsskolen.

De to alternativene til dette som nå presenteres er ulike hevrandre. Det ene alternativet er fortsatt å bygge et nybygg inntil ungdomsskolen, men i to etasjer. Slik at 1-4 får en etasje og 5-7 en annen. Ungdomsskolen beholder arealet de har i dag minus noe som blir fellesareal med barneskolen.

Det andre alternativet er å fortsatt bygge et nytt bygg inntil ungdomsskolen for 5.-7.-trinn, mens 1.-4. blir værende på dagens barneskoleområde i det som kalles 97-bygget. Det bygget av de tre som utgjør dagens barneskole som ikke er saneringsferdig.

Prisansalgene på de to alternativene er fortsatt ikke helt spikret, men tidligere estimat tyder på at begge alternativ blir dyrere enn det som er vedtatt og ligger klar til bygging.

- Per nå er de to alternativene til det som er vedtatt dyrere enn 130 millioner kroner. Men nå skal arkitektene ta med brukerinnspill de fikk i siste plan- og byggenemndsmøte, gjøre noen endringer og legge fram et kostnadsoverslag til neste møte, sier kommunalsjef for skole og oppvekst Astrid Mogstad Høivik.

Det politikerne må ta stilling til i april, er om de skal gå for et nytt alternativ, og i så fall hvor mye mer en skole skal koste enn de 130 millionene de har fattet vedtak om i dag.

- Det vi ønsker å få framlagt for kommunestyret er alternativer som er gjennomarbeidet med tanke på løsning og pris. Men jeg setter som forutsetning at løsningene forholder seg til den ramme på 130 millioner kroner som er satt. Det må tenkes pris like mye som det tenkes ønsker, sier medlem Nils Håvar Øyås (Sp) i plan- og byggenemnda.