KrF, Ap, SV og Sp utgjør flertallet på stortinghet som ber regjeringen stramme inn jordbrukspolitikken med tanke på jordvern og matberedskap.

Flertallet ber regjeringa sikre at det ikke bygges ned mer enn maksimalt 4.000 dekar matjord i året. Og krever en etablering av beredskapslagring av matkorn.

Partiene gjør dette for å sikre norsk matvareproduksjon. Det er i dag alt for lett og alt for billig å ta den beste og mest fruktbare matjorda og gjøre om til veger, industri og boligområder. Dette i en verden der vi passerer 10 milliarder mennesker i 2050 og der klimaendringene medfører ødeleggelser av halvparten av det arealet som i dag er oppdyrket fra 2050.

Stortingsflertallet samlet seg om et forslag fra Senterpartiet. Det er næringskommiteen som nå ber regjeringa skjerpe seg.

- Dette understreker at det nå etter valget er et nytt stortingsflertall i jordbrukssaker. På kort tid har nå regjeringen blitt overprøvd i saken om de såkalte opplysningskontorene, i spørsmålet om beredskapslagring av korn og også fått refs fra stortinget for sin manglende oppfølging av jordvernstrategien, sier leder av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

Dette er i tråd med de ønsker og forhåpninger Møre og Romsdal bondelag har. De har satt sin lit til at Steinar Reiten (KrF) fra Averøy skulle være med å få dette til. Vedtaket viser at forhåpningene er innfridd.

Varsler sterengere jordvern