Vådahl stiller spørsmål ved om ordføreren og gruppelederne var godt nok orientert, da de i et møte på ordførerens kontor 15. november avgjorde at Sunndal kommune ikke skulle levere inn anbud.

– Ikke unntatt offentlighet

Rådmann Randi Dyrnes omtaler møtet overfor Driva som et sonderingsmøte på initiativ fra ordføreren, hvor formålet var å drøfte om det kunne være aktuelt for kommunen å legge inn anbud på den utlyste driftskontrakten. 16. januar var fristen.

– Rådet fra gruppelederne var entydig om at dette ikke var politisk ønskelig, opplyser hun.

Det finnes ingen protokoll fra møtet. Media var heller ikke orientert på forhånd.

– Gruppeledermøtet var ikke unntatt offentlighet, men ble heller ikke varslet eller protokollert, bekrefter Dyrnes.

– Kaffeslabberas?

Øyvind Vådahl, selv erfaren mottaksarbeider ved Sunndal asylsøkermottak, reagerer kraftig på framgangsmåten. «Blir virkelig så store samfunnsspørsmål avgjort i et uformelt kaffeslabberas på ordførers kontor? Si at det ikke er sant. Stilte noen spørsmål?», undrer Vådahl i leserinnlegget.

Han mener Sunndal kommune, med 30 års erfaring fra mottaksdrift, burde ha gjort en grundigere vurdering før en slik avgjørelse ble tatt. Han tror frykten for det ukjente var grunnlaget for politikernes skepsis. Han viser til at det nå, etter at Driva Drift AS kom på banen og leverte anbud, «plutselig har oppstått et voldsomt behov for informasjon». Vådahl mener dette avslører at politikerne i kommunen fattet sin avgjørelse på et mangelfullt grunnlag.

Vådahl stiller også spørsmål ved hvorfor politikerne i Sunndal nå forsøker å stikke kjepper i hjulene for selskapet som har levert anbud – og kanskje kan «berge alle de arbeidsplassene som de selv har vært enfoldige nok til å si nei til». Ifølge Driva Drift AS er det snakk om rundt 30 årsverk, fordelt på 45 stillinger.

Vådahl tror mye av skepsisen er basert på kunnskapsløshet. Han skriver at han ikke forstår hvorfor lokalpolitikerne gjør det til sin oppgave å skremme innbyggerne. «Skaff oss isteden nøytral informasjon».

– Jeg skrev innlegget fordi jeg synes at det er farlig lite debatt rundt det at kommunen står midt i en gedigen nedbemanning med masseoppsigelser, noe som i seg selv er så uvanlig at det kunne ha vært en nasjonal nyhetssak. Kommuner driver ikke med masseoppsigelser, sier Vådahl til Driva. Han sier at det i denne konteksten er uforståelig at politikerne kunne fatte en avgjørelse om en potensiell arbeidsplass for 45 mennesker uten engang å hente inn informasjon om hva dette er for noe.

– Det finnes så vidt jeg vet ikke objektiv informasjon som sier at et bo- og omsorgssenter med 20 beboere representerer en større trussel mot lokalsamfunnet enn et ordinært mottak med 300 beboere. Det er underlig at man med bakgrunn i et konkurransegrunnlag på 18 sider lar én setning om trusler og vold spille hovedrollen i møtet, og at de større perspektivene om arbeidsplasser, bevaring av lensmannskontor og politiberedskap, styrking av helsetjenester og framtidig næringsutvikling ser ut til å ha vært fraværende.

Vådahl får mye støtte i sosiale medier for leserinnlegget som ble publisert på driva.no mandag. Han etterlyser imidlertid reaksjoner fra politikerne som var med på møtet på ordførerens kontor.

Samstemt skepsis

Ordfører Ståle Refstie holder overfor Driva fast ved at politikerne var godt nok orientert til å gi rådmannen og innvandrertjenesten signal om hvorvidt det var politisk ønskelig eller ikke at kommunen skulle levere anbud på å drive et mottak med særskilt bo- og omsorgsløsning.

– Det var det ikke, og dermed var det heller ikke grunnlag for en sak om dette. Selvfølgelig var det spørsmål vi ikke hadde svar på, og de har vi måttet stille nå, når en privat driver har lagt inn anbud, sier ordføreren.

Lusie Gjersvoll (Ap) sier gruppelederne på møtet i november stilte mange gode spørsmål – som det var vanskelig å gi gode svar på.

– Jeg synes ikke dette er en enkel sak. Og jeg skulle kanskje ønske at vi hadde fått litt mer utfyllende informasjon. Jeg synes Øyvind har noen poeng. Han har kanskje rett når han skriver at vi kunne ha snudd det hele på hodet og sagt at «her har vi kompetanse, dette får vi til», sier Gjersvoll, som til daglig sjøl arbeider i innvandrertjenesten. Hun stiller likevel spørsmål ved om sunndalssamfunnet er rigget for å være vertskap for en særskilt bo- og omsorgsløsning. Bekymringene dreier seg blant annet rundt kravene som stilles i anbudet til politiberedskap, og om Sunndal har de nødvendige helsetjenestene.

– Summen av manglende svar var så stor at min vurdering ble at Sunndal ikke er rigget for et slikt mottak nå. Det gjorde at vi landet på at vi ikke ønsket at det skulle arbeides videre med å legge inn anbud, sier Gjersvoll. Hun legger imidlertid til for egen regning at det kanskje ville vært det beste at kommunen hadde hatt ei hand på rattet dersom det nå likevel blir etablert et slikt tilbud i Sunndal.

– Vi får se hva resultatet blir når anbudet til UDI er ferdig, så får vi gjøre vårt beste hvis et slikt mottakstilbud blir etablert på Sunndalsøra, avslutter hun.

Stig Rune Andreassen (Frp) mener også politikerne var godt nok informert, ut fra dokumentasjonen de fikk fra rådmann og ordfører. Han viser til at dette er mennesker som er vurdert av UDI til å utgjøre en trussel for sine omgivelser. Han legger imidlertid til at det ikke var god nok informasjon om antall ansatte det ville bli behov for ved tilbudet. Det ble snakket om ti-tolv arbeidsplasser på møtet, ifølge Andreassen. Dette bekrefter Gjersvoll.

– Vi var ikke forespeilet 40 arbeidsplasser.

Arne Chr. Drøpping (KrF) sier at alle på møtet var ganske samstemte.

– Etter min mening greit om slike mottak ikke er på tettsted, sier han.

– Siden alle partigruppelederne var enige om å være skeptiske, hadde ikke ordføreren grunnlag for å gå videre med saka. Forsto det også slik at han delte skepsisen, sier Erling Outzen (SV).

– Vi ble fortalt at det dreier seg om folk som har en atferd som er så truende og/eller voldelig at de ikke kan være på et vanlig mottak. Da passer det veldig dårlig her i tettbygd strøk, etter mitt syn.

Maja Solli (V) støtter derimot Vådahl. Hun sier politikerne kun fikk oppgitt tema for møtet, i innkallingen som ble sendt ut bare to dager før møtet.

– Ingen fra Venstre var på dette møtet og vi har heller ikke fått informasjon om hva det ble snakket om eller noe referat. Det har vi bare fått igjennom media i ettertid.

Solli legger til at hun også mener gruppelederne burde fått mulighet til å diskutere saka med andre i sitt parti før en avgjørelse ble tatt.