Sammen med 100 frittstående takstmenn i Norge danner Nils Håvar Øyås et nytt landsdekkende selskap kalt Estima. Selskapet består av 170 frittstående takseringsfirma. Bakgrunnen for etableringa er å stå sterke i markedet med bedret kapasitet og kompetanse. Øyås er en av 100 medeiere i takseringsselskapet. Surnadalingen blir fagsjef for skadeutvalget i selskapet.

– For å kunne ha kapasitet og mulighet til å styrke kompetansen på taksering slår vi oss sammen til en landsdekkende kjede, sier Øyås.

Størrelsen gjør alle takstmenn eller selskap i kjeden bedre rustet til å ta skadeoppgjør og takst ved boligomsetning. Kjedens medlemmer har store oppdrag innenfor byggelånsoppfølgning og overtakelsesforretning og med overbygget styrkes mulighetene for vekst. Øyås sier takstmennene i kjeden kjører et omfattende internt kompetanseutviklingsarbeid.

– Ved å ha mange selskaper i en kjede å dra veksler på øker også kapasiteten i de ulike selskapene, sier Øyås.

Øyås starta som takstmann med eget foretak for noen år siden. Oppdragsmengden har sakte og sikkert vokst og Øyås omsetter i dag for rundt 3,5 millioner kroner. Veksten er så stor at Øyås nå ser mulighet for å ansette en takstmann til i firmaet. Martin Hunnes er tilsatt fra 1. februar. Hunnes er utdannet tømrer og har jobbet på bygg og anlegg. Han har tatt fagskole og er fagskoleingeniør.

– Martin har perfekt faglig bakgrunn for å gjøre en god jobb som takstmann, sier Øyås.

Må utvide

Hunnes søker nye utfordringer og på forespørsel fra Øyås om han kunne tenke seg jobb som takstmann svarte Hunnes ja. Hunnes skolerer seg i takseringsfaget og får ansvaret for taksering av- og salgsrapport på privatboliger. Øyås driver mest med taksering av næringsbygg og vil fortsette med det. Takstmannen sier kundene måler dem på tilgjengelighet og kvalitet og da må arbeidet gjøres ordentlig og til fastsatt tid.

– Oppdragsmengden er så stor at jeg klarer det ikke alene, sier Øyås.

Gleder seg

Den nyslåtte takstmannen ser fram til sin nye arbeidshverdag. Som tømrer jobbet han mye med renovering av bygg både nyere og gamle. Han kjenner svakheter og styrker ved ulike byggeskikker og vet hvor det lett kan oppstå skader som bør utbedres. Derfor ser han fram til å taksere boliger.

– Det er gøitt å begynne med noe nytt, og å utvikle seg som fagmann å få mer erfaring, sier Hunnes.

Geir Forbregd