Langset AS kjøper iTecSolutions Systems & Services AS (iTec) for å utvikle selskapet videre, i tillegg skal selskapet Langset Aqua AS etableres i Eidsvåg. Det går fram i en pressemelding.

Langset styrker egenkapitalen i iTec med 5 millioner kroner, og det nye selskapet opprettes med 1 million kroner i aksjekapital.

Biomassemåler

iTec produserer i dag biomassemåleren BIO3000, som gjør at oppdrettere får full kontroll på fiskens biomasse og vekst. BIO3000 filmer fisken i dens vante miljø, uten å forstyrre fisken. Biomassemåleren måler i snitt 500 fisk i timen, som videre gir et svært nøyaktig estimat på hele populasjonen i oppdrettsanlegget. Oppdrettere får et bedre grunnlag for planlegging av slakting og korrekt fóring av fisken. Resultatet av dette er økt lønnsomhet og kostnadsbesparelser.

Produktet har blitt utviklet av iTec i Flekkefjord siden 2015, og det ble et gjennombrudd i utviklingen i slutten av desember 2017. Siden starten på 2018 er det gjennomført 11 målinger som har blitt kontrollert mot faktisk slaktevekt. Avviket er i gjennomsnitt 1,9 %, med høyeste registrerte feilmargin på 3 %. Målinger er gjennomført ute hos flere ulike oppdrettere.

Selskapet ledes i dag av Svein Kenneth Krossli, sammen med Dan Ole Vikeså, Vidar Trydal og Stian Formoe.

Ansetter fire

Langset Aqua skal drive med kommersialisering av biomassemåleren på lisens fra iTec, i tillegg skal Langset Aqua satse på andre produkter og tjenester innenfor fiskeri og havbruk.

Det skal ifølge pressemeldingen ansettes fire personer innenfor salg, produksjon og produktutvikling i Eidsvåg.

Odd Arne Langset og Jan Tore Langset, eiere av Langset AS, sier:

- iTec har utviklet et produkt som kan gi oppdrettsnæringen økt lønnsomhet og vi tar nå det neste steg for å få produktet ut i markedet

- Langset-konsernet har i dag 1300 ansatte i inn- og utlandet, og vi legger nå til rette for nye arbeidsplasser i Nesset, og håper i løpet av de neste årene å lokalt kunne sysselsette 25 - 30 personer i Langset Aqua.  Gjennom selskapet vil Langset tilby flere typer tjenester inn til oppdrettsnæringen. Langset-konsernet har flere datterselskaper som også vil supplere produkt og tjenestetilbudet til Langset Aqua.