Skal Nye Molde kommune, bestående av dagens Midsund, Nesset og Molde kommuner, ha et helt nytt kommunevåpen? Hvordan skal det i så fall se ut? Eller bør vi, som Molde Byes Vel foreslår, beholde det Molde har i dag?

Vil ha nytt

Den såkalte kulturbyggingsgruppa til den nye sammenslåtte kommunen har nå levert sin statusrapport til prosjektrådmannen, som legger saka fram for fellesnemda. De skal diskutere saka i sitt møte onsdag neste uke.

Selv om kulturbyggingsgruppa ikke er bastante i sine konklusjoner, skriver de blant annet følgende i sin rapport:

«Kulturbyggingsgruppa mener primært at nye Molde kommune bør få nytt kommunevåpen». Samtidig ber de om fellesnemndas tilbakemelding på om Moldes eksisterende kommunevåpen bør beholdes som et alternativ, slik at den endelige juryen kan vurdere dette opp mot andre forslag.

Dette er viktig

Gruppa har også trukket fram fire viktige elementer de mener det nye kommunevåpenet for den nye kommunen bør inneholde:

  • SÆREGENHET: Temaet må basere seg på det som er genuint for området vi er ifra. Det bør gjenspeile noe av vår felles identitet, og noe som til en viss grad kan skille oss fra andre.

  • FREMTIDSRETTET: Symbolet må kunne fungere selv om den nye kommunen blir utvidet på et senere tidspunkt. Symbolikk basert på tallet tre bør derfor unngås.

  • ENKELT: Et nytt kommunevåpen skal være enkelt å kjenne igjen, også på litt avstand. Det bør bestå av ett symbol og to (maksimalt tre) farger.

  • SAMLENDE: Symbolet skal være noe som de aller fleste innbyggerne i hele kommunen må kunne kjenne seg igjen i. Det må ikke oppleves som mer gjeldende for deler av kommunen enn andre.

Prosjektrådmann Arne Sverre Dahl stiller seg bak alle disse punktene i sin innstilling til vedtak.

Natur eller næring?

Gruppa drøfter også hva slags symbol som bør prege det nye kommunevåpenet. Naturelementer som hav, fjord, fjell og foss kan være aktuelle. Men også symbolikk basert på næringsveier som representerer oss i dag eller det «som har fått oss dit vi er i dag», for eksempel fangst og fiske, trelast, maritim industri eller konfeksjon. Et annet alternativ kan være symbolikk som sier noe om egenskaper og verdier som skal prege den nye kommunen. Eller ei rose, som symbol på Molde som rosenes by. Kulturbyggingsgruppa mener imidlertid at et rosesymbol neppe blir tilstrekkelig samlende for den nye kommunen.

Det nye kommunevåpenet bør i hvert fall ikke sprike for mye i symbolikken, mener gruppa:

«Et godt kommunevåpen består av ett symbol. Symbolet kan likevel ha elementer i seg som gir flere assosiasjoner eller tolkninger», heter det i rapporten.

Fargevalg

Gruppa mener at grunnfargen i det nye kommunevåpenet må være blå.

«Et slikt valg kan representere kontinuitet (videreføring av dagens farge i både Molde, Midsund og Nesset sine kommunevåpen), og samtidig si noe om vår nærhet til sjøen, fjorden og vår maritime historie», skriver de i sin rapport. Og:

«Det bør overlates til de profesjonelle aktørene å foreslå suppleringsfarger».

Utvidet frist

Tidligere var meningen at fellesnemnda skulle vedta tema for nytt kommunevåpen i februar. Dette går de nå bort ifra. Nå er det kun målet for nytt kommunevåpen som skal vedtas i februar. Samt å sette ned jury. Først i april skal tema vedtas.

I mai/juni skal firma innen grafiske og kunstfaglige miljøer inviteres til å delta i en begrenset anbudskonkurranse. I august blir minimum tre av disse invitert til å tegne forslag til kommunevåpen basert på valgt tematikk.

I løpet av høsten skal forslagene presenteres for juryen. Folket får da også si sin mening gjennom elektronisk avstemming.

I desember 2018 skal juryen anbefale en vinner – saka behandles av fellesnemnda. Og så til slutt – i februar 2019 skal formannskap og kommunestyre i de tre kommunestyrene fatte sine endelige vedtak.

Denne saka ble først publisert i Romsdals Budstikke.