Verdenshavene er i ferd med å fylles opp med plast. Forskere mener om vi ikke skjerper oss nå og får ned plastforbruk og samler inn og resirkulerer plast, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Allerede er det store flytende plastberg synlig i havet. Fisk tas på land fylt med plast i magen. Og hvem husker ikke torsken som hadde svelget en dildo. Plastforurensinga er et kjempeproblem og skitten dumpes i havet.

– Sparebank 1 gir et lite bidrag til å få ryddet i problemet. En må handle lokalt og tenke globalt, sier Berit Skralthaug i Sparebank 1 SMN i Surnadal.

Banken har delt sin aksjon i tre. Med frist 10. april kan frivillige lag og organisasjoner søke om bidrag for å redusere bruken av plast i egen forening. Del to er å være med på den store ryddeaksjonen de to første ukene i mai og del 3 retter seg mot næringslivet som oppfordres til å komme med ideer for reduksjon av plastbruk.

– Vi håper å få inn mange søknader slik at mye av det bidraget banken gir havner her i Surnadal, sier Skralthaug.

Vil forsøplinga til livs

Lokale lag og foreninger som kommer med gode forslag til å redusere bruken av plast og øke resirkuleringa søker om midler til dette via bankens nettside. Der kan de stipulere hva det vil koste foreninga å redusere bruken av plast og være med i trekning om å få midler. Før den store ryddeaksjonen i mai kan lag og foreninger melde sin interesse får å være med å samle plast. Lagene får tildelt områder, utdelt sekker og får 100 kroner per sekk de returnerer til konteineren banken har på Skei.

– Sytti prosent av alt avfall er plast og sytti prosent av plasten havner i havet, sier Skralthaug.

Etterlyser ideer

Alle har vi noe å gå på når det gjelder å redusere bruk av plast. Når vi går i butikken kan vi handle varer minst mulig innpakket i plast. Skralthaug sier forbrukermakta er stor. Makt har også næringslivet. Der er det mye plastemballasje. Derfor håper Sparebank 1 næringsliv i regionen melder sin interesse for å være med på idedugnaden for å redusere plastbruken. Kanskje blir premien rimelige lån.

– Hvordan vi premierer næringslivet er ennå ikke bestemt, sier Skralthaug.