Sunadal IL dykkerklubb starter nå å kartlegge bunnen av Surna fra Kørsahølen og nedover til elvemunningen på Surnadalsøra. De vil danne seg en oversikt over hvor mye søppel det eventuelt ligger på elvebunnen. Når det er klart hentes søpla opp. Da avtales det med Hamos for å kunne ta opp tunge gjenstander med kran. Hamos tar i mot alt søplet som dykkerklubben finner og tar opp.

- Dette er en kommunal ryddeaksjon der vi får hjelp av dykkerklubben og Hamos, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap).

Vellykket aksjon i fjor

I fjor blei det levert inn 45 tonn skarpmetall til kommunens ryddeaksjon. Det er ytterst tvilsomt at de finnes like mye søppel i elva. Både elveeiere, kommune, dykkere og Hamos håper det er minst mulig søppel i den nasjonale lakseelva, men ønsker å fjerne det som finnes. Det vises til at dykkerne til NINA ikke har sett mye søppel på sine forskerturer i elva.

- Det er et par høler som er djupe, der det kan ha samlet seg noe, mener leder Georg Solem i elveeierlaget.

Mye søppel på bunnen

Dykkerne til Surnadal IL dykkerklubb er erfarne med tanke på å hente opp søppel i havet. De har hatt aksjoner for å få opp gammelt fiskeutstyr som har slitt seg og driver fiske på bunnen. Likeleds rydder de inn mot havner og strender i sin aksjon "Her rydder vi havbunnen". Den kommer dykkerklubben til å sette i gang utpå våren og holde på med utover sommeren. Der får klubben støtte gjennom Sparebankstiftelsen for dokumentert opphenting av søppel.

- Vi ser det at gamle teiner står fulle av fisk og krabber som etterhvert dør og blir mat for annen fisk. Og vi ser mye plast, sier Erik Halle i dykkerklubben.

Vi eter i oss søpla

Først skal dykkerne ta Surna. Langs elvebredden rydder de ikke. Der håper klubben i likhet med kommunen og elveeierlaget både grunneiere og frivillige tar en tørn. Gratis sekker og gratis levering står Hamos for. I år er det også mulighet å søke om å få være med på Sparebank 1 sin aksjon der det gis 100 kroner per sekk som leveres i deres konteiner.

- Plasten vi kaster fra oss havner i havet, der det samler seg opp i store mengder og kommer inn i næringskjeden. Vi har sett støvelsåler stå igjen på bunnen i sjøen, og da kan en bare lure på hvem som har spist det som var over, sier Halle.