Leder Eva Husby i Surnadal Næringsforening vil legge fram for foreninga en invitasjon om å bli med i en allianse med Orkland næringsforening. Orkland næringsforening opplever at næringslivet i det gamle nordfylket av Trøndelag står sterkt. Orkland føler seg litt uteglemt i den sørlige utkanten av fylket. Sørtrønderne ønsker å stå sterkere og inviterer Surnadal næringsforening inn i en allianse for å ha en større og sterkere region til å drive næringsutvikling i.

– Å bli med i et slik samarbeid kan ha noe å si for den videregående skolen i Surnadal, sier Eva Husby.

Trenger VGS

Marerittet for Surnadal og næringslivet i kommunen er å miste den videregående skolen nå når kommunen blir en enklave på Indre Nordmøre. Inneklemt mellom trøndelagskommuner som tidligere sendte sine elever til Surnadal for å ta videregående utdanning. Trøndelag har hatt som politikk at de ikke betaler skoleskyss ut av fylket. Dermed forsvinner i utgangspunktet elevene som normalt kommer fra Halsa og Rindal.

– Om en større allianse står bak et krav om å få skoleskyss fra Trøndelag til Surnadal står vi sterkere, mener Husby.

Fagskoletilbud

Bedriftsrepresentantene til stede på frokostmøtet i Surnadal mener det er positivt å søke allianser, og kom med innspill om kanskje å søke allianser i Kristiansund også. Utviklingsbedriften Innveno jobber mot Fagskolen i Kristiansund for å få et fagskoletilbud i digitalisering lagt til Surnadal. Innveno er klar på at det bedriftene i Surnadal trenger er fagarbeidere i metall, bygg og plast. Uten en videregående skole vil byggfirmaer og Pipelife som er flink til å ta inn lærlinger for å spesialisere dem i egen bedrift, slite.

– Fagskoletilbudet i digitalisering retter seg mot dem som har fagbrev og vil utvikle seg videre, sier daglig leder Magne Løfaldli i Innveno.

Ta plattformer i bruk

Digitalisering, automatisering og robotteknologi er framtida. Fagarbeideren er den som skal styre arbeidsprosessen i bedriften. Han trenger å kunne digitaliseringsverktøy og kunne tilpasse dem behovene i egen bedrift. For på den måten å bidra til en digital plattform som hjelper bedrift og kunde til å skreddersy behov til ferdig produkt.

– Digitale plattformer finnes i dag. Bedriftene må kunne tilpasse dem bedriftens behov og ta dem i bruk, sier Løfaldli.