Arealet bestemmer prisen på et bygg. Jo mer arealeffektivt bygget er jo rimeligere blir det. Slik sett er det vedtatte alternativet for nye Øye skole det som kommer inn under bevilget ramme på 130 millioner kroner. Norconsult som har tegnet og beregnet ny skole på Øye anbefaler derfor å gå videre med D1. Rådmannen er av samme oppfatning, men gjør endringer for å tilpasse skolen bedre de krav lærere og foreldre stiller.

Inngangene til de ulike alderstrinna er adskilt slik at 1-4 får sin del av skolen ved nybygget, 5-7 får sitt område inne i skolegården, mens 8-10 får sin inngang nede ved bassenginngangen. Noe av utearealet i skolegården er bygget inn for å gi plass til et fellesareale. Således blir ungene adskilt fra hverandre fysisk. Likeledes foreslår Norkonsult å bygge to etasjer for 1-4, med en etasje for 1-2 og en for 3-4.

Politikere og lærere synes D1+ ser bra ut, men det kan se ut som undervisningsarealene for 8-10 kan være litt trange. Derfor ønsker lærerne brukermedvirkning framover. Det sier kommunen er fult mulig for det som skal fastsettes nå er konseptet.

I forhold til økonomi blir D1+ 4,5 millioner kroner dyrere enn før +en kom. Økonomisjef Trond Håskjold sier det er mulig, om det er politisk vilje, til å fase inn ei skoleinvestering uten å få økte driftsutgifter. Dette ved å dra ut nedbetalingstida på lån samt at noen lån er nedbetalt innen få år.

- Bygg den skolen dere vil vil ha slik dere vil ha den. Økonomien i prosjektet får vil til, sier Håskjold.

Rådmann Knut Haugen poengterer at 130 millioner kroner som kommunestyret har satt som ramme for skolebygginga. Han mener de 4,5 milionene kan knas ned. Nils Håvar Øyås (Sp) mener D1+ er en bedre skole enn D1 og mener en nå må sette i gang bygginga. Det samme mener lederen i plan- og byggenemnda Rakel Polden, og får støtte fra Janne Husby Haugen som går litt videre.

- Så hører vi Trond Håskjold si en + kan være en + også økonomisk med tanke på aktivitetsrom ved SFO og at vi legger på 10 millioner, sier Haugen.

Det samme mener lærer Sigrid Schei. Egentlig ønsker lærerne D3, men D1+ er blitt spiselig om det kan brukes litt ekstra i forhold til ramma. Rektor Odd Arild Sande ved Øye Skule mener kommunestyret må øke ramma slik at kommunen får bygget en funksjonell skole utfra dagens behov, slik at en slipper å angre om noen år.

- Jeg mener vi skal holde oss til ramma, men skulle ønske vi kan bruke massiv tre som nå utvikles lokalt fordi det er kostnadseffektivt materiale, sier Nils Håvar Øyås (Sp) og får støtte fra flere på betingelse av det ikke betyr kutt i det indre innholdet i skolen.

En gruppering i plan- og byggenemnda mener kommunen må øke ramma og velge D3 alternativer. En annen går for D1+. Flertallet går for D1+ og ønsker å komme i gang med bygginga så raskt som mulig.