Studenter fra kunstakademiet i Trondheim har saumfart Billaget fra kjeller til loft i jakt etter inspirasjon. Byggets påvirkningskraft kommer til ulike uttrykk. Elevene har i grupper funnet ulike rom de har latt seg investere til ulike uttrykk.

- Elevene får mye mer rom for å uttrykke seg og la seg inspirere i. I tillegg kommer de ut i et lokalmiljø. De kommer nærmere på hverandre og knytter vennskap, sier Apichaya Wanthiang.

Hun er konstituert professor og har overtatt etter Jon Arne Mogstad som har gått av med pensjon. Han har i en årrekke tatt med seg kunststudenter til workshops på Surnadalsøra med Billaget som en del av inspirasjonskilden. Denne tradisjonen fortsetter. Wanthiang er sammen med arkitekt Cristian Stefanescu ansvarlig for denne workshopen. Duoen har i motsetning til ved tidligere workshoper gitt studentene i oppgave å forholde seg til bygget og presentere seg sjøl og bygget gjennom instalasjoiner eller modeller av ulike rom i bygget.

- Elevene har tolket og omformet rommene. Vi har ønsket de skulle oppdage historien i bygget og prøve å forstå den, sier Stefanescu.

Billaget, den gamle busstasjonen i Surnadal, er under ombygging. Utvendig er den stort sett ferdig, men mye gjenstår innvendig. Studentene finner avtrykk etter opprinnelsen og ser rester etter bruk. Dette forsterker de i ulike instalasjoner. Noen rom er tatt ut av seg sjøl og presentert i hovedsalen. Andre rom er rammen for tolkningen. Atter andre er gjengitt i modeller.

- Vi har laget en instalasjon av loftet, forteller Tobias Lehrskoe.

Han har jobbet sammen med Sigrid Voll Bøyum. De har satt sammen tomhylser, blinker og støv og en stol. Loftet er nemlig brukt til skytebane i tidligere tider.

Et rom, et gammelt toalett er under ombygging. Vasken er der fortsatt. Lyssatt gir vasken en refleksjon av kraner som mot en hvit bakgrunn blir et kunstverk.

- Det er mange detaljer i rommet som forteller om den tidligere bruken, sier Polina Chernitskaya og Daniela Bjørkenstam.

I en annen del av bygget finner vi Lisa Pettersen og Jasmin Christensson. Rommet de har funnet er nesten ferdig oppusset, men tidligere tiders bruk som kjøkken og oppholdsrom er gjenspeilet. Lyssettinga i et annet rom er forsterket.

- Det tar nok tid til å merke hva som er lagt til eller endret i disse rommene, sier duoen.

Studentene har vært på Billaget ei uke. De vender nesen tilbake til Trondheim i fredag kveld. Før de reiser ønsker de gjerne lokalbefolkninga stikker innom på besøk.

- Lørdag etter påske blir det fest og grilling her. Da er det videoinstalasjoner som vises fram. Sesongen i Billaget starter nå. Her blir det Vårsøgarrangement og mer til utover vår og sommer, sier Jon Arne Mogstad.