Som første del av jubileumsfeiringen inviterte Kulturskolen på Indre Nordmøre til konsert i Storstua lørdag. Dette var en konsert av elevene – og for elevene. Det vil si; her ble det servert både musikk, dans, teater og kunst.

Surnadal skolekorps, anført av dirigent Sander van der Loo – og med vokalistene Mikaela Hjertø Sveen og Ellen Svendsen Fiske, startet konserten med "Stand By Me" og "Don't Stop Believing".

Gjennom en snau time fulgte flotte innslag med musikk og sang, teater og dans på rekke og rad, der vi fikk se litt fra hele registeret ved skolen. Og kvaliteten på det elevene viser er som vanlig av høg klasse, her er mange talent som vil nå langt om de satser videre.

Har 500 elevplasser og 350 elever

Konferansierer for dagen var dramaelevene Silje Øyen og Lina Husby, som ønsket velkommen og loset alle trygt gjennom konserten. De gjorde også et lite intervju med rektor Torbjørn Larsen, som skryter av elever, lærere og foreldre.

– Vi har veldig mange dyktige elever, som har gitt oss mange gode stunder her i Storstua. Vi har flinke elever og positive lærere og foreldre, sier han.

På spørsmål om hva han tenker om de neste 20 åra, innrømmer han at han er litt spent på kommunereformen som pågår og hva denne prosessen vil resultere i med tanke på kulturskolen. I dag er kulturskolen et interkommunalt tilbud for både Halsa, Rindal og Surnadal, og Larsen sier han håper på fortsatt godt samarbeid med nabokommunene.

– Kulturskolen skal også samarbeide mer med grendeskoler, kommune og resten av samfunnet framover, vi vil prøve å være med mer "der det skjer", sier han.

Kulturskolen på Indre Nordmøre har i dag 500 elevplasser og 350 elever, der dans er desidert størst med 160–170 elever. Musikkgruppa er på en god andreplass med et stort hundretalls elever, mens drama og kunst har rundt 40 elever hver.

Ny kunstfaglærer

Etter konserten var det klart for åpning av kunstutstillingen i Galleri Finstuå, der kunstfagelevene stiller ut noen av verkene sine.

Nytt av året for kunstfag er at tidligere kunstlærer, Inga Dalsegg, nå har sluttet og blitt erstattet av Siri Skjerven.

– Jeg startet her 1. april og trives kjempegodt. Både kunstelevene og alle de andre er veldig flinke. Konserten i dag er faktisk den første konserten jeg har vært på etter jeg startet, og så langt er jeg kjempeimponert. Jeg er skikkelig stolt av å få jobbe på en slik plass, sier Skjerven.

Den nyansatte kunstlæreren kommer fra Oslo, men at hun er gift med en todaling og nå bor i Todalen på fjerde året.

– Jeg ble bare med på lasset da han skulle flytte heim igjen, smiler hun.

Fri for polkadotter

Tidligere har Skjerven jobbet på Folkehøgskole i mange år, blant annet to år ved Nordmøre Folkehøgskole. I likhet med forgjengeren Dalsegg er også Skjerven kunstner sjøl.

– Jeg jobber som kunstner og har eget verksted i Todalen.

Skjerven forteller imidlertid at hun har sin egen stil og lover at hun er helt fri for polkadotter.

– Jeg lover at jeg verken har røde prikker på bilen eller andre steder. Bilen min er blå, ler hun.

Rektor Larsen er glad for å ha fått Skjerven "i hus".

– Det er ikke alltid så enkelt å få tak i kvalifisert personell i bygde-Norge, så det å få inn Siri sånn midt i året var vi veldig heldige med, mener han.

Suksess med interkommunal skole

Fra 31. juli tar Sander van der Loo ut permisjon, og det er utlyst stilling som vikar for han. Han underviser i treblås, piano, munnspill, gitar, pluss at han dirigerer flere kor og korps i Halsa, Surnadal og Sunndal.

– Vi søker etter erstatter for Sander, men ellers har vi den fagkompetansen vi trenger her nå, fastslår Larsen.

Larsen oppsummerer greit de første 20 åra for kulturskolen som en god periode.

– Det har vært suksess med interkommunal kulturskole og vi har hatt en relativt stabil besetning med dyktige lærere i alle fag. Faglig kompetansekrav har hatt stor utvikling fra 1998 til i dag, og på generell basis er vi en langt sterkere pedagogisk organisasjon enn for 20 år siden.

Sjøl har Larsen vært rektor her i 15 år, og han trives i jobben.

– Her er det en veldig positiv lærergjeng som det er artig å jobbe sammen med. Jobben handler ofte om å begrense kreativitet og engasjement, i forhold til det motsatte, ler han.

Har vært med i 20 år.

To av lærerne som har vært med hele vegen i 20 år er Linda Torvik og Gerd Ingrid Kvendset. Linda ble ansatt i 1997 og Gerd Ingrid i 1998.

– Jeg har prøvd meg litt i andre jobber også da, men alltid kommet tilbake hit, smiler Kvendset, som i likhet med Torvik stortrives.

– Kjempetrivelig! Garantert den triveligste arbeidsplassen på hele Indre Nordmøre, smiler Linda. – Det kommer hele tida nye unger, og nye ideer, så det er kjempeartig, legger hun til.

Torvik er utdannet pianolærer og underviser i det, mens Kvendset har teaterutdanning og underviser dramaelevene.

– Helt fantastisk å få en stilling som er tilknyttet teater på bygda, det er veldig få forunt, sier Kvendset, som blant annet setter stor pris på alle prosjektene hun får være med på.

Utgjør en forskjell

Larsen synes også det er artig å se at de utgjør en forskjell for elevene.

– Det er veldig mange som oppnår mestringsfølelse i løpet av året, både under øvinger og forestillinger. Konserter er bare en liten bit av det hele, det viktigste er alt det som skjer mellom forestillingene, poengterer han.

Han sender også en stor takk til kommunene som satser på og støtter opp om skolen og den modellen det drives etter.

– Vi har hatt levelige driftsvilkår i alle disse åra. Og sjøl mener vi at vi forvalter budsjettmidlene riktig og gir mye tilbake. Vi driver mye oppdragende og forebyggende arbeid, og det skal vi fortsette med, fastslår han.

Til slutt legger han til at de håper på mange søknader til neste skoleår.

– Fristen er 30. april!

Mer feiring utover året

I Vårsøghelga fortsetter jubileet med konsert i Billaget på Surnadalsøra 25. mai. Der blir det tidligere elever ved skolen som deltar; låtskriverne Jo Sverre Sande, Hans Olav Settem og Øyvind Weiseth, samt performancekunstner Sigrid Fivelstad og skuespiller/sanger Silje Botten. Bandet som blir med på dette består av Brage Kristian Einum, Olav Tørset, Jøran Norman og Sondre Skogseth.

– Og seinere utover sommeren og resten av året blir det flere arrangement i forbindelse med jubileet, blant annet er en jubileumskonsert til høsten under planlegging, forteller Larsen.

Arrangementet i kulturhuset ble avsluttet med at alle sang bursdagssangen og deretter fikk servert is i foajeen.