Nabo Kjetil Halle til byggeprosjektet til Lars Jacob Høvik på Solbakken i Surnadal er kritisk til byggeplanene slik de foreligger i dag. Det er trinn to av planen som direkte berører Halle han er kritisk til. Det er ikke at det skal bygges han har innvendinger mot det er hvordan det bygges.

- Saken handler ikke om det skal tillates bygging på Solbakken, eller ikke. Det har allerede skjedd. Det vi i denne saken skal ta stilling til,er hvordan utbygging kan gjøres på en måte som er bærekraftig for natur og omgivelser, herunder terrengformasjoner, arkitektonisk utforming og hensyn til nærliggende eiendommer/naboer, sier Halle i sin høringsuttalelse til Surnadal kommune.

Her tenker Halle på det lelilighetsbygget som kommer inntil tomtegrensa hans. Det synes han blir for høgt med sine tre etasjer fordi det etter hans mening legger eiendommen i skygge store deler av dagen og det vil forringe hans bokvalitet. I tillegg til innsyn til og fra naboer.

- Ikke mye skygge

Hovedutvalget for teknikk miljø og næring får saken til behandling den 25. april. Det utvalget skal ta stilling til er endringer gjort i planen etter byggevedtaket i 2013. Det er endringene som ble godkjent i 2017 som er omstridt og som medfører at fylkesmannen har satt byggestopp for prosjektet før endringene er behandlet og vedtatt på nytt i tråd med de merknader fylkesmannen har til saken.

I sitt nye saksframlegg ser rådmann rådmann Knut Haugen ut til å ta noe hensyn Kjetil Halles invending mot å bli skyggelagt. Han trekker den sørlige byggegrensa to meter lenger nordover fra dagens. Da er det etter rådmannens beregning kun sola tidlig på morgenen Halle går glipp av. Et solkart viser Halle resten av dagen får sol.

Dette er Halle totalt uenig i. Sett i forhold til den opprinnelige reguleringen, mener Halle, vil endringen i realiteten medføre en flytting av den sørlige byggegrensen med 3,5 meter sørover.

- Hvorfor kommunen nå innstiller på å gjøre en allerede så omstridt sak enda verre for omgivelsene, er vanskelig å forstå, sier Halle til Driva.

Ellers er det nye endringsforslaget i store deler likt det første. Da endringene blei gjort var det på initiativ fra utbygger som ønsket å ta ned antall leiligheter og kvadratmeter utbygd område. Kotehøyden blei også tatt ned fra 50 til 47.

- Kan ikke gjøre alle til lags

Halle er likevel kritisk til endringsforslaget. Han mener fortsatt naboleilighetene blir bygd for høgt. Også naboene Janne og Terje Haugen er kritiske.

- Vi ønsker å få klarhet i hele prosessen og vite hvilke reguleringsbestemmelser som Rådmannen mener er gjeldende for bebyggelse på Solbakken. Regulert fra–til og når? Og er det mulig å gi byggeløyve for enebolig og leilighetsbygg, når detaljreguleringen er lavblokk, undrer Haugens.

Fylkeskommunen har ingen innsigelser til reguleringesendringen. Fylkesmannens merknader ser ut til å være etterkommet.

Rådmannen har i sitt nye framlegg vurdert de innsigelser naboene har, og tilrår at endringene slik de nå foreligger blir vedtatt.

- Så har jeg forståelse for at naboene kan være uenige med de vurderinger som er gjort, men i forvaltningssaker er det ikke råd å gjøre alle til lags, sier Haugen.