Surnadal kommune må gjøre endringer i detaljreguleringa for tomteområdet som er under utbygging på Nordvik i Surnadal før Møre og Romsdal fylkeskommune kan godkjenne reguleringa. Dette gjelder hyttefeltet. Boligfeltet er allerede godkjent.

Det fylkeskommunen krever er en regulering som i større grad tar hensyn til de freda kulturminnene som er i området. Kommunen må merke kulturminnene riktig i plankartet og legge inn fem meter sikringssoner rundt gravrøysene.

Likeledes må et planlagt naust og ei hyttetomt med tilkomstveg og parkering flyttes vestover i området. Det samme gjelder deler av en parkeringsplass for småbåthavna som må kuttes ti meter i sørlig ende.

Småbåthavna med molo må flyttes 20 meter mot øst. Fylkeskommunen sier det ikke er ønskelig den skal ligge mot neset der et av de freda kulturminnene ligger. Neset er et viktig landskapselement som må vernes, mener fylkeskommunen.

- Det er fremdeles en del forhold rundt automatisk freda kulturminner som må rettes før planen kan egengodkjennes. Dette bør gjøres før en eventuelt sender planen til nytt offentlig ettersyn, sier plansamordner Jonny Loen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Riksantikvaren skal med hjelp fra NTNU grave ut og undersøke området nå i sommer. Les mer om det her.