Støre mener det er en modell for hvordan Norge kunne sett ut med arbeiderpartistyre. Skolelunsj og billig SFO er to av tingene Støre trekker fram.

På landsbasis er Arbeiderpartiet i ferd med å bli et 20 prosentsparti. Lenge siden er det at Ap i Norge hadde like stor oppslutning som i Sunndal. Partiet kan nok ikke engang tørre å drømme om at det kommer dit igjen. Men det er ikke utenkelig at sosialdemokratene kan danne regjering igjen en gang i framtida, og da er det enkelte ting fra Sunndal alle skal få ta del i som ikke måtte ha det fra før. Billig SFO og skolelunsj.

– Får Arbeiderpartiet bestemme får alle skoler i Norge skolelunsj, sier Jonas Gahr Støre til Driva.

På sitt besøk i Sunndal var Ap-lederen innom Sunndal ungdomsskole. Støre tok en god blings med leverpostei og rødbeter. En klassiker i mange hjem. Lunsjen delte han med ordfører Ståle Refstie og to representanter fra elevrådet. Samtalen gikk om viktigheten av å spise riktig og sunn mat og hvor bra det er å få servert lunsj på skolen. Men Støre ville også høre hva ungdommene var opptatt av. Og fikk blant annet framvist bilde av håndballaktiviteten til Dorthe Lindset som hun hadde på mobiltelefonen.

– I motsetning til Høyre synes vi god mat i skolen gir god læring og kunnskap til elevene. Det hører vi også fra lærerne, sier Støre.

Sunndal er et industrisamfunn. Hydro Aluminium er den i særklasse dominerende bedriften. Industrisamfunnet er nok også det som sikrer Arbeiderpartiet den posisjon det har i Sunndal. Derfor passer Støre på å trekke fram fabrikken som kan produsere aluminium for eksport på rein og billig norsk kraft. Om Hydro skulle ha tanker om å utvide produksjonen i Sunndal mener Støre forholdene ligger godt til rette for det.

– Vi har kraftoverskudd i Norge, og også i Midt-Norge. Dermed ligger forholdene til rette for norsk industri som ønsker å satse nytt, sier Støre.

Hydrokommune

Norsk Hydro sin aluminiumsproduksjon i Sunndal har bidratt til en solid kommuneøkonomi i alle år. Sunndal har fotballhall, svømmehall, ridehall og idrettshall. Gode tilbud til innbyggerne. En plass på SFO i Sunndal koster en tredjedel av det prisen er i Oslo. Støre sier dette er eksempel til etterfølgelse, og noe Arbeiderpartiet vil jobbe for.

– Sunndal er sosialdemokratiet i praksis, og godene er fordelt på tvers av samfunnet, sier Støre.

Voksenrett

Støre var også innom voksenopplæringa på Sunndal. Der er de opptatt av å gi de bosatte flyktningene og innvandrerne i kommunen rett til videregående utdanning. Mange av flyktningene og innvandrerne faller utenfor ungdomsretten når de søker seg inn til videregående utdanning. Dermed stiller de bakerst i køen og får ofte restplassene. I Sunndal mener de det er god sosialdemokratisk politikk å sidestille voksenretten for å gi flyktninger skoleplass. Flyktningene er ofte veldig motiverte til å ta videregående opplæring, og de opplever det som et slag når de ikke får på grunn av alder.

– Å gi voksne samme mulighet til videregående utdanning som ungdom er et veldig bra integreringstiltak, sier fylkespolitiker Tove Lise Torve (Ap).

Mot til å utvikle

Det er ett år siden Støre var i Sunndal sist. Han sier han synes det er like hyggelig å komme på besøk hver gang. Og det var tydelig å se han satte pris på samtalen med ungdomsskoleelevene. Han tok seg også tid til å bli avfotografert sammen med dem som ønsket det.

– Det skjer mye spennende i norsk industri om dagen. Det handler om mot til å utvikle seg, sier Støre.