Politi, helsesøster, ambulanse, sanitetskvinner og ordfører benytter bankens russetreff til å ønske russen lykke til med den forestående russefeiringa. Men med seg på vegen får russen også gode råd og formaninger om hva russen ikke bør gjøre. Ingen vil at russen skal få ødelagt feiringa av uforstand og overmot.

– Bruk sunt folkevett, sier politibetjent Tor Hansen ved Surnadal lensmannskontor etter sitt innlegg.

Han ba russen passe på å ha bilene i orden, ta vare på hverandre, kjøre pent og forsiktig, dempe volumet på musikken og ikke ha sex med noen som ikke sier klart ja. Det var også helsesøster og Norske kvinners sanitetsforening inne på i sine innlegg. Søvnvoldtekt er den voldtekta det er mest av i Norge. Det skulle en ikke tro, fordi det er den brutale voldtekta som stjeler overskriftene.

– Det blir en del formaninger, men det er fordi det er mange som er glade i dere, sier leder Ellinor Bolme i Møre og Romsdal Sanitetsforening.

Vær forsiktig

Ambulansesjåfør Bjørn Arne Østbø har sett mye vondt i sin karriere. Trafikkulykker, dødsfall og overdoser både blant unge og voksne. Han oppfordrer ungdommen til ikke å drikke fra flasker de ikke vet hva inneholder. Dette for å minske risken for å komme i kontakt med GHB. Østbø karakteriserer det som et ustabilt og lett dødelig stoff. Det er lukt og smaksfritt.

– Det finnes ingen motgift mot GHB, en overdose ender ofte med dødsfall, sier Østbø.

Russen gir gave

Surnadal Sparebank ber inn til russetreff for å opplyse russen om farene som lurer, men også for å gi russen det de betrakter er gode råd om sparing og forsikring. Russen sier de synes hele pakken er bra. Også i goodiebagen de får med seg ut. Der ligger det litt av hvert russen kan trenge i russetida. Russen på sin side benytter anledninga til å takke Røde Kors for en fremragende innsats på fester. Russen gir i takknemlighet 20.000 kroner til Røde Kors av overskuddet fra Russerevyen. Banken henger seg på og gir også 20.000 kroner etter søknad fra Røde Kors.

– Både jeg og Røde Kors er dypt takknemlig for gavene vi har fått, og også litt rørt over gaven fra russen, sier leder Reidar Brøske i Surnadal Røde Kors.