Bjørnsonfestivalen gjennomfører hvert år program både i Molde og i Nesset. Kulturleder Turid Øverås er ansvarlig for arrangementene i Nesset. Fredag presenterte hun programmet for årets festival sammen med festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

- Vi er veldig stolt av å kunne presentere årets program så godt som ferdig alt nå. I Nesset er malen lagt med skoleprogram, forfatterkveld på Nesset folkebibliotek, Litteraturkveld med Edvard Hoem på Nesset prestegard fredag, prestegardslørdag og Litteraturcruise på Eikesdasvatnet søndag, skriver Øverås og Bredin i en pressemelding.

Forfattermøte

Blant mange arrangement Svein Sæter skal ha forfattermøte med Maja Lunde. På Nesset folkebibliotek. Maja Lunde har gjort eventyrlig suksess med boken Bienes historie fra 2015. Hun har skrevet om et tema som åpenbart opptar leserne, og hun fletter historier fra fortid, nåtid og fremtid sammen på en medrivende og spennende måte.

Fredag blir det litteraturkveld med Edvard Hoem på Nesset prestegard.

Slåttekar i himmelen og Bror din på prærien har nådd ut til et stort publikum og Edvard Hoem skriver nå på tredje bind i romanserien. Bøkene er fortellinger om det nye og det gamle landet, om arbeid og kjærlighet og om å være villig til å satse og gjøre store offer. Vi forventer fullt hus når forfatteren vil holde foredrag om de populære bøkene på Nesset Prestegard fredag 9.september kl 19.00.

Prestegårdslørdag

Bjørnsonfestivalen inviterer også i år til prestegårdslørdag på Nesset prestegård. Det blir gudstjeneste i Fjøset der Erik Fostervoll og Gro Kjelleberg Solli deltar. Etter gudstjenesten holdes det åpen kafé med salg av rømmegrøt, kaffe og prestegardsmat. Det blir aktiviteter for ungene og muligheter for å se plakatutstillingen om Bjørnson av Jacob Ågotnes. Det blir også muligheter for å få omvisning i museet.

Publikum kan få oppleve premiere på foredraget Kongen av Spitsbergen med forfatter Svein Sæter, musikalske innslag med Gro Kjelleberg Solli og Erik Fostervold og få kunnskap  om Bjørnson og Hamsun i Nord-Norge med Nils Magne Knutsen.

Kongen av Spitsbergen

Midt under den andre verdskrigen blir eit stort stykke Norge frigjort frå Nazi-Tyskland. Det er Svalbard. Operasjon Fritham blir leia av Einar Sverdrup, direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Soldatane er gruvearbeidarar frå Longyearbyen. Hausten 1941 vart alle tvangsevakuert av britiske krigsskip, mens gruvene vart herja og husdyr og hundar slakta ned.

Våren 1942 er dei tilbake. Ingen ting kan stanse Einar Sverdrup. Familien er full av framståande politikarar, prestar, polfararar, poetar og pressemenn. Gruvene ved Longyearbyen er livsverket hans. Den unge bergingeniøren kjem dit i 1922. Gruvedrift i Arktis er galskap. Samfunnet er fullstendig isolert halve året. Sverdrup gjer galskapen om til ei bedrift med overskot. Hausten 1941 er han rasande da britane tvangsevakuerer Longyearbyen. I London allierer han seg med søskenbarnet Nordahl Grieg og Hilmar Reksten, og overtyder kong Haakon VII og regjeringa Nygaardsvold. Direktør Sverdrup blir utnemnt til oberstløytnant, og får kommandoen for Operasjon Fritham. Tyskarane skal kastast ut av Svalbard!

Og det blir dei. Men Sverdrup og 14 av mennene hans blir drepne. Norge mistar eit stort leiaremne, 46 år gammal. Først no er det skrive bok om Einar Sverdrup. Under Bjørnsonfestivalen fortel forfattaren Svein Sæter den sterke historia for første gong, med støtte i unike bilde og filmopptak.

Bjørnson, Hamsun og Nord-Norge

Sommeren 1869 dro Bjørnstjerne Bjørnson på sin første reise til Nord-Norge. Han skulle holde en rekke foredrag og se nærmere på landskapet og folket langs de nordlige kyster av landet. Reisen var en sensasjon, og overalt ble han feiret med store folkemengder og blomster. Allerede før han dro, var han full av begeistring, og begeistringen steg ytterligere under møtet med en landsdel i midnattssol fargerikt befolket av både nordmenn, samer, kvener og russere. Professor i nordisk litteratur Nils Magne Knutsen, forteller om Bjørnsons reise og hvordan artikkelen hans nordfra fikk stor betydning for landsdelen da den skilte seg positivt fra samtidas mange fordomsfulle og negative beretninger om midnattssola, nordlendinger, samer og russere. Bjørnson ble en viktig talsmann for Nord-Norge, en rolle som Knut Hamsun overtok en generasjon seinere. Nils Magne Knutsen er spesialist på Knut Hamsuns forfatterskap og vil også fortelle om Hamsuns begeistring for og forhold til Bjørnstjerne Bjørnson.

Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet

Lise Fjeldstad i samtale med Øystein Hauge

Musikk med Øystein Sandbukt og Peter Wergeni

- Bjørnsonfestivalens litteraturcruise på Eikesdalsvatnet er en svært populær tradisjon, og i år har vi gleden av å kunne presentere en av våre aller mest kjente skuespillere, Lise Fjeldstad, som hovedgjest. Hun har arbeidet med formidling av tekster hele karrieren, både som skuespiller, som poesiredaktør og som et samfunnsengasjert menneske. I samtale med forfatteren og poeten Øystein Hauge får vi høre om hennes liv og arbeid, og hun vil også gi oss smakebiter fra tekster som hun har et spesielt forhold til.

Møremusikarane Øystein Sandbukt og Peter Wergeni vil stå for de musikalske innslagene under cruiset, det vil bli god mat og nydelige naturomgivelser. På veien til Eikesdalsvatnet vil det bli besøk ved Arnesteinen med bl.a opplesning av Bjørnsontekster og Galleri Eikesdal er åpent med muligheter for å kjøpe den nye praktboka om Eikesdalen av Marit Wadsten.

Bjørnsonfestivalens skoleprogram i Nesset

Kritikerverksted for ungdom: «Hvilken bok vil du helst fyre med?»

Litteraturkritiker Guri Fjeldberg går direkte til verks når hun skal snakke med ungdom om bøker. ”Hvilken bok vil du helst fyre med?” spør hun, og forventer faktisk svar. Men hun går også videre i dialogen med de unge leserne for å finne ut av hva de liker å lese og gi dem virkemidler til å vurdere det de leser.

1 2015 ble Guri Fjeldberg tildelt Kritikerprisen som årets litteraturkritiker. Hun har spesialisert seg på barne- og ungdomslitteratur og hun har bl.a gitt ut boka 101 – de beste barne- og ungdomsbøkene fra 2005 – 2015.

Juryens begrunnelse da Guri Fjeldberg ble Årets litteraturkritiker 2015:

« Hun har dedikert seg til barne- og ungdomslitteratur, og hun jobber tydelig, engasjert og inkluderende. Hun er en smittende formidler av god litteratur, og hun oppdrar nye generasjoner kritiske lesere. Det er for mange lett å ty til etablerte barneklassikere. Prisvinneren synliggjør den nye barne- og ungdomslitteraturen. Hun tar alle ulike sjangre på alvor, også lesetreningsbøker»

Reserveprinsesse Andersen med Torun Lian

Hvordan skal man takle å få hovedrollen når man helst ikke vil være midtpunkt?

Reserveprinsesse Andersen er Torun Lians andre bok om Alice Andersen, en sterk og original barnebokkarakter.

Det er sommeravslutning på skolen og klassen skal framføre skuespill foran foreldre, besteforeldre og søsken. Det er kanskje lett å tenke at alle barn og unge nyter å stå på en scene. Men skolejenta Alice er sjenert og innadvendt. Hun gruer seg så hun er kvalm. Heldigvis finnes det trøst, for eksempel å gjemme seg under dyna eller lese litt i Alice i eventyrland. Og er hun riktig heldig, får hun være sammen med nabogutten Iver.

Reserveprinsesse Andersen er en underholdende bok om sjenanse, om vennskap og om selvtillit.

Torun Lian er forfatter, dramatiker og filmregissør, og hun har mottatt en lang rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid. Med bøkene om Alice Andersen skriver Lian for første gang for yngre lesere.

Torun Lian fikk Brageprisen 2015 innenfor sjangeren barne- og ungdomslitteratur med boka om Reserveprinsesse Andersen.

Tegneserienes historie

Tegneserienes Historie er en bok om den niende kunstart, fra hulemaleriene og fram til dagens nettserier, fortalt i tegneserieform.

I foredraget ”Tegneserienes historie” vil serietegner Tore Strand Olsen vise hvordan han og forfatter Øyvind Holen har jobbet for å få mer enn hundre års tegneseriehistorie over tre kontinenter inn på 120 sider. Tegneserienes historie fikk Kulturdepartementets fagbokpris i 2016.

Tore Strand Olsen har jobbet profesjonelt med tegneserier siden 1990 og han er en ettertraktet kursholder av tegneseriekurs for barn og unge.

Tegneserieverksted med Tore Strand Olsen

Tegneserier kombinerer tekst og tegninger på en unik måte. Og de kan handle om absolutt hva som helst. Alt man trenger er blyant og papir - og fantasi. I tegneserieverkstedet får elevene prøve seg som serietegnere der de skriver og tegner sitt eget manus. De deltar også i en brainstorming og får se hvordan en profesjonell serieskaper jobber.

Videregående skoler i Molde

Elever som går i Videregående skole i Molde kan bl.a delta på foredraget ”C for karbon” med Dag O. Hessen, arrangementet ”Debatten i midten” med bl.a generalsekretær for Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum og Ingeborg Selliset, forfattermøte med Guro Hoftun Gjestad med utgangspunkt i boka ”Storbarnsliv” og få vite mer om Tyskland gjennom foredraget ”Tyskland stiger frem” med Sten Inge Jørgensen.