Kunstutstillinga til Norsk Laksefestival åpnet ved lunsjtider fredag i Finstuå i Surnadal Kulturhus.

Der møter vi mor og datter fra Orkdal - Marthe og Margaret Maalø - med henholdsvis glasskunst og keramikk.

Dette er utvilsomt to som kan sine fag og som vil fascinere sitt publikum.

Mor Marthes glasskunst er meget spesiell, mye av det med et bildemessig uttrykk.

- Jeg har stilt ut ved Norsk Laksefestival tidligere, men da hadde jeg stand ute. Dette er første gangen jeg får stille ut inne, noe som gir mulighet til å ta med litt større ting, sier hun.

Hun er fascinert av virkningen og fargene i smeltet glass. Noe av det har hun laget lamper av der vi får baklys gjennom glasset. Når hun slår av lyset, får bildet et helt annet uttrykk.

Også for Janne Skei er det første gang med en skikkelig salgsutstilling med mange bilder.

- Jeg har jo stilt ut to tre bilder sammen med Fotoklubben tidligere, men aldri der det er bare jeg som stiller ut foto, sier hun.

Foto handler mye om å ha blikket og å ta bildene på rett sted til rett tid - og vi kan ikke forstå annet enn at her må Janne Skei være et unikum med en egen evne til å fange motivet på sitt mest optimale.

- Jeg har med meg øynene hele tida, og av og til leter jeg etter spesielle motiv, forteller hun når vi studerer et bilde av en blomst som er dekt av høstens første islag.

Alle bildene kan bestilles med glass og ramme - eller uten. Og for dem som ikke synes de har råd til å kjøpe de store bildene, har Janne også gitt ut fotokalender - med et svært så blidspent ekorn på framsida.

Som debutant er hun nå spent på om hun får solgt noen bilder, og vi vil absolutt anbefale publikum på vandring blant spekemat, sportsutstyr og jalla i handlegata å ta en pause og stikke innom Finstuå.

Her er det mye fint å se på, og garantert mindre kjøpepress enn blant bodene i handlegata.