De bortimot 2000 personene som overvar drilloppvisningen til Garden i Eidsvåg torsdag kveld ble mektig imponert. De vel tusen tilhørerne som var til stede under konserten i Nessethallen samme kveld mistet mål og mæle.

Superlativene haglet blant publikum i pausen og i etterkant av den to timer lange konserten der unge gardemusikanter under ledelse av dirigent Eldar Nilsen leverte et praktverk av en konsert. Over 150 korpsmusikere fra Nesset og nabokommunene var med på flere fellesnumre med gardistene. Det var skikkelig trøkk i hallen da musikerne dro til med Lill Lindfors «Musik Ska Byggas Utav Glädje og «Kronprins Olavs honnørmarsj» Ekstranummeret var «Norge i rødt, hvitt og blått».

I løpet av kvelden fikk publikum være med på en variert musikalsk reise. Knut Marius Djupvik har en voldsom stemmeprakt som fylte den store hallen. Han var vokalist på flere innslag, og framførte blant annet Elvis med stor innlevelse.  Festivalsjef Lars Petter Bjerkeset var solist på saksofon og var med på flere innslag.

Eldar Nilsen har vært dirigent i Gardemusikken i 12 år. Han er full av lovord over mottakelsen og besøket i Nesset.

– Vi fikk en fantastisk flott mottakelse. Lars Petter har vært på oss et års tid før vi takket ja til invitasjonen. Gardemusikken reiser mye. Når man kommer til et nytt sted kjenner man raskt på atmosfæren om velkomsten er ekte eller ikke. I Nesset ble vi møtt av ekte fine og engasjerte mennesker over hele fjøla.

- Gardemusikken består av unge soldater. Det ligger mye øving bak en slik  oppvisning som dere hadde i Eidsvåg?

– Musikerne som var med til Eidsvåg hadde sin første musikkøvelse i Garden 10. oktober i fjor. Det ligger hardt arbeid bak dette.

– Hva er kriteriene for å bli en del av musikertroppen?

– De må søke og prøvespille for oss. Nesten alle har erfaring fra å spille i korps, men nivået varierer. På 80-tallet var det rift om å få være en del av Gardemusikken. Nå er ikke pågangen så stor, men jeg er veldig fornøyd med kvaliteten. Det er motivert ungdom dette.

Nilsen sier han har forsøkt å fornye Gardemusikken, og mener han har lyktes med det.

– Nå skal jeg snart pensjonere meg og gå tilbake til å bli frilansdirigent slik jeg var før jeg begynte i Gardemusikken.

Fra Eidsvåg gikk turen til Larvik der troppen skal spille for 2500 til 3000 musikere og publikumere lørdag. Da er det NM for skolekorps som står på programmet.