Årets Gurispel på Smøla har premiere torsdag 13, juli, og vil ha forestillinger hver dag fram til søndag 16. juli.

Gurispelet er et historisk, utendørs spill som handler om folket på Edøy for 800 år siden. Handlingen foregår rundt historiske minnesmerker på Smøla–Edøy gamle kirke og runesteinen Kulisteinen. I spillet følger vi livet på Edøygården og får oppleve forholdene som de har til hverandre.

Torgeir Reiten kjenner Gurispelet godt. I 2001 og 2002 ble Sunndalingen hentet til Smøla for å spille ungdommen «Sigvart». Gjennom mange år har ha spilt i Lady Arbuthnott på Sunndal, og har også spilt i mange store roller i stykker som Kristian Lavransdatter og Miserables. I hans rolle som «Sverre» spiller han Guris sønn, Gjertruds far og Ingeborgs mann.

– Vi har ikke forandret mye på manus, så folk som har vært her før vil kjenne igjen rollen. Men i år har Arnulf hatt et stort fokus på mennesket, så vi har tatt tak i både politikeren Sverre og mennesket Sverre, sier Reiten.

Regissør Arnulf Haga er med også i år. Nylig ble det kjent at HM Kongen har utnevnt Haga til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater.

Dette blir det første året med et stort orkester, med Rune Tylden ved roret som musikalsk ansvarlig. Nå begynner brikkene å falle på plass, og når Reiten har bestilt fint vær finnes det ingen unnskyldning for å ikke komme.

– Sunndalinger har oppmøteplikt, ler han og fortsetter:

– Det har vært fine dager her. Alt har begynt å ta form, spesielt da Erik Hivju kom på plass som sistemann med sin store stemme, sier han.

Reiten legger ikke skjul på at det ligger mye jobb bak det å sette opp et spill som «Guri av Edøy».

– Det er som det bruker å være med spill, det er mye arbeid for å få ting til å stemme. Mye øving og arbeid som ligger bak. Heldigvis så har vi en fantastisk gjeng med lokale helter som fyller roller og lager mye liv rundt oss, sier Reiten.

Produksjonsleder Laila Skaret skryter av Reitens skuespillerprestasjoner, og omtaler han som en av de aller beste på settet.

– Torgeir går inn i alle scenene, og det sitter som ett skudd, uansett, Jeg har stor tro på at årets «Fru Guri av Edøy blir en opplevelse du ikke vil gå glipp av, sier Skaret.