– Ingeborg Solem var født på Glærem i 1880 og laget dikt og melodier hele livet, sier Dordi. Hun har nettopp lest korrektur på de 30 notepartiturene i boka. Henning Sommerro har hatt sine musikalske fingre med i spillet, laget et par egne melodier til Tante Borg-tekster og utformet tre av sangene som «romanser».

– Hun skrev dikt og toner hele livet. Når disse nå kommer i bokform, har jeg lagt til en del rammetekster rundt dem, sier Dordi. - En av Tante Borgs større tekster tar oss med inn i ei typisk Nordmørs-lån sist på 1800-tallet og lar oss møte det store «folkhuset» som bodde og levde der.

Ingeborg gikk Husmorskolen på Gyl 1898-99 og studerte senere økonomi og husstellpedagogikk på Østlandet. Hun var så elev ved Statens Hagebruksskole i Lier før hun ble lærer ved husmorskolene på Gjøvik og Nordmøre og ved hagebruksskolen i Steinkjer.

– 42 år gammel giftet hun seg med handelsmann Solem på Gyl og drev da Gyl Hotell, forteller Dordi Glærum Skuggevik - som søndag ettermiddag «slipper Tante Borg til» på museet i Bøfjorden og forteller om sitt eget arbeid med bokprosjektet.

Det eneste folk flest har kjent til Ingeborg Glærum Solems kunst, er kanskje den vakre sullen som Edvard Bræin tok inn i «Folkemusikk fra Nordmøre». Søndag får man et langt mer fullstendig bilde av en musisk poet med røtter ved Surnadalsfjorden.