Medlemmene i Surnadal Kunstforening har travle dager. Lørdag 18. november åpner de utstillingen "Haustlys" i galleri Finstuå. På samme tid er de i gang med forberedelsene til å være med i storsatsingen NåDa i regi av Norske Kunstforeninger.

- NåDa er et prosjekt om samtidskunst og kulturarv for ungdom i alderen 12-18 år. Gjennom aktiv deltakelse skal ungdommer i samarbeid med en bildekunstner skape kunstprosjekt med utgangspunkt i lokale kulturminner. Vi ser i første omgang for oss en liten gruppe på rundt ti personer, sier Larsdatter Moen.

Ti kunstforeninger i landet er plukket ut til å være med på storsatsingen. Fra Møre og Romsdal er det Surnadal Kunstforening og Volda og Ørsta Kunstlag som skal være med.

- Vi søkte uten altfor store forhåpninger til å bli plukket ut. Ungdommene som deltar i prosjektet skal få innsikt i kulturminner og samtidskunst, og få forståelse for hvordan kunstnere tenker og arbeider. NåDa skal skape nye møtesteder for ungdom, og stimulere til samarbeid mellom kunstforeninger.

- Hvordan skal dere plukke ut ungdommene som skal delta?.

- Det har vi ikke helt klart for oss, men de må først og fremst ha lyst sjøl til å være med på dette. I prosjektperioden blir det noen samlinger på helg.

Nåda har oppstart i 2017 og skal avsluttes i 2019. Hver kunstforening har fått en grunnstøtte på 100.000 kroner gjennom Sparebankstiftelsen. Kunstforeningene må sjøl skaffe resterende finansiering.

- Vår arena for prosjektet blir bygdemuseet på Åsen. Vi har vært i Oslo og orientert om hvordan vi ser for oss dette skal løses. Vi har fått med oss kunstner Karianne Stensland som bor i Trondheim.

Haustlys

Lederen i kunstforeninga håper mange kommer på åpningen av "Haustlys" lørdag.

Bjarne Stenberg er utflyttet surnadaling, og i tillegg til å jobbe med grafisk formgiving og reklame til daglig, er han også billedkunstner.Til Utstilling ved Lauvfall ble han antatt med to bilder, og solgte begge.

Lørdag 18. november møter vi hans kunst igjen i galleri Finstuå i Haustlys.

Et annet lokalt innslag er Ingun Redalen White, opprinnelig todaling, men nå bosatt i Sverige.

Hun har gjort seg bemerket med sin blanding av collage og maleri med retrofølelse, noe som nok slår an blant publikum på heimebane denne gangen også.

Ellers møter vi Vittorio Rokseth med sine malerier, Tovelise Røkke-Olsen – keramiker som appellerer til god smak, og med mulighet til å finne julegaven til den som har alt.

Danske Anne Mette Kidmose er glasskunstner og kommer til Surnadal blant annet med engler i glass – et produkt i rett tid nå like før jul.

Og så møter vi DUODU fra Trondheim som består av strikkedesignerne Rita Nylander og Anne Grut Sørum.

På sin heimeside fronter de å ha løftet en hundreårig strikketradisjon opp i en annen dimensjon. Produktene er en blanding av kolleksjoner der anvendelighet er en forutsetning og av reine kunstobjekt vi finner i galleri rundt om i verden.

For øvrig er det mulig å bestille produkt fra strikkeduoen fra Trondheim.

Haustlys åpner altså på lørdag der leder i Surnadal kunstforening, Marit Larsdatter Moen, vil si noen ord om kunsten som møter oss.

I tillegg får vi kulturelt innslag ved sangkoret Tormod.

Utstillinga skal stå i hele to uker, medregnet 1. søndag i advent – altså 3. desember – når vi får julemesse i andreetasjen på gammelsamvirkelaget ved Surnadal husflidslag, torgdag ved Kreativt Forum og julegrantenning.

Det bør bli en perfekt avslutning på årets Haustlys.

- Her blir det mulighet til å kjøpe mange julegaver, sier Larsdatter Moen.