Neste helg går årets kultursjokk av stabelen, og tradisjon tro skal sunndalingene overøses av kultur på høyt nivå når Sunndal Rockeklubb, Sunndal Kunstlag og Jazzåteatret slår sammen kreftene sine.

Det er ikke noe nytt i at det blir kultursjokk på denne tida av året. Helt siden 1978 har sunndalingene hatt gleden av å bli badet i kultur den første helga av november hvert år. Arrangementet har noen ganger gått under annet navn, men kreftene bak har vært de samme. Og målet: Å tenne en gnist mellom fjella i det vi går inn i den mørkeste tida av året.

I år er det som vanlig medlemsutstilling, med noen gjesteutstillere, som er kunstlagets bidrag til sjokket.

-Det blir utstilling i kirka også, men den åpnes allerede i helga. Vår medlemsutstilling legges imidlertid til Galleri Barbara, forklarer Berit Megård i Sunndal Kunstlag. Medlemsutstillingen vil også vise arbeider av noen gjestende kunstnere.

-Lisbet Ulstein kommer med bilder, Cecilie Haaland med keramikk, Mari Lund med vesker laget av gjenbruksmaterialer, Natasha Shyrose med smykker og armbånd og Rita Wærnes med steinkjeder. Og denne utstillingen er en fin mulighet til å begynne å tenke julegaver, for her er alt til salg, opplyser Megård.

Rockeklubben stiller med sin tradisjonsrike musikerdugnad, som avholdes på Øra Kafé og i Hotellkjeller’n lørdag 8. november. Leder i klubben, Roger Røen lover at her er det mye å glede seg til.

-Ja, Fjord & Fjell med gjester har noe veldig spennende på gang, og så er det en gjeng med utabygdes folk som er her i forbindelse med Det femte brevet blant annet som har et band kalt «Fæt nå mær» , i tillegg til at det er flere andre ting på gang. Med dugnaden er det jo slik at ingen vet eksakt hva man får, men jeg vet det blir steike bra, lover han.

Og det er ikke bare rock rockeklubbens aktører serverer, lover Røen, det blir også pop!

-Og det er plass til flere, så hvis noen har lyst til å være med, enten det er med en ny konstellasjon eller et eksisterende band, er det bare å ta kontakt! Vi er tilgjengelige både på mail, telefon og facebook, og det er alltid plass til flere i dugnaden!

Jazzåteatret er nå midt inne i et kjempeløft av en produksjon med Det femte brevet, en familiekrønike over hundre år, ført i pennen av Svein Sæter og med musikk av Jo Inge Nes. Lars Hjeldnes fra produksjonen legger ikke skjul på at produksjonsgruppa nå er veldig spent.

-Vi tror det blir veldig bra, det ser i alle fall slik ut, men vi lurer jo på hvor mange som kommer for å se på. Jeg vil spesielt oppfordre alle som har hatt sitt daglige virke på Hydro, og familiene deres, til å komme og se utsnitt og bilder fra en svunnen tid. Men stykket er i høyeste grad for alle! Det er en flott historie om utviklingen til et industristed, sett gjennom en families historie, forklarer han entusiastisk.

Forestillingen skal spilles på Referansesenteret, inne på Hydros område, og det medfører en viss logistikk.

-Det er mye logistikk, siden vi skal øve og spille på et sted der det produseres aluminium daglig, og vi ikke har tilgang på lokalet i særlig grad. Vi har to helger der vi disponerer huset, og da må alt være på plass med lyd og lys og egensnekret sceografi og amfi til publikum. Men vi har et fantastisk samarbeid med Hydro, skryter Hjeldnes og kommer med en klar oppfordring til publikum.

-Premieren er utsolgt og det spilles bare tre ytterligere forestillinger, så folk må skynde seg og skaffe billetter til denne fantastiske forestillingen!