I helga kan du se og høre salmesang i 60 timer. Øksendal songlag er med på salmemaratonen. – Vi gleder oss, sier organist og dirigent Arne Magne Johannessen.

NRK har hatt suksess med den nye formen for «sakte-TV». Hurtigruta minutt for minutt samlet mange seere. Den samme øvelsen ble tatt i samarbeid med NSB også på Bergensbanen og Nordlandsbanen. Nå er det salmeboka fra perm til perm som skal til pers. Statskanalen skal sende i alt 60 timer når 200 kor skal synge seg gjennom alle de 899 salmene vers for vers.

– Salmene er Norges kulturelle arv, og har vært sunget i generasjoner, uttaler kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Øksendal songlag skal i ilden søndag ettermiddag i Vår Frue kirke i Trondheim. Dirigent Arne Magne Johannessen sier de aller fleste av de 15 medlemmene i koret blir med på opplegget.

– Vi skal være forsangere for de ulike salmene og har fått tildelt fem salmer fra et av de dystreste områdene i den nye salmeboka. «Nød og klage» er temaet vi skal ta for oss. Det er litt ukjente salmer vi skal bidra med.

– Har det vært vanaskelig å øve de inn?

– Nei da, det har gått greit. Noen av salmene går litt høgt, men jeg har også prøvesunget heime i stua. Dette skal vi nok få til.

Johannessen sier de kombinerer fjernsynsopptreden med hotellovernatting og sosialt samvær.

Johannessen har stor sans for den nye salmeboka som har med sanger som ikke har vært med i tidligere utgivelser. Julekveldsvisa av Alf Prøysen er et eksempel på det. Bjørn Eidsvåg og Erik Bye er også representert i boka.

– Søndag kveld må vi være tilbake i rimelig tid da vi skal opptre under lysmessa i Øksendal kirke. Vi går ei travel men trivelig helg i møte.

Barnekoret Amigos frå Bøfjorden og Bæverfjord skal også delta på den direkteoverførte salmemaratonen. Nora Vetleseter Bøe sier det er 13 unger i alderen 6 - 11 år i koret som har sitt utspring i barneklubben Amigos. De skal synge fire salmer fra den nye salmeboka i Vår Frue kirke søndag ettermiddag. Det skjer mellom klokka tre og fire. Litt seinere skal de synge fire sanger sammen med Hølaonda barnekor.

–Vi har øvd jevnt og trutt siden det ble klart at vi var blant de som får være med. Dette blir stas, sier Nora Vetleseter Bøe som sammen med Bodil Kvam Aasbø skal være ledere på turen.

En gruppe sangere fra menighetene i Surnadal og Rindal er også påmeldt samlemaratonen.