Da Mats Nerli fikk en telefon fra teatergruppa i Eidsvåg om han ville ta hovedrollen i årets teateroppsetning på Bergtun svarte han kontant ja, som det positive ja- menneske han er.

– Jeg er vant til å stå på scena som musiker, og da forespørselen kom sa jeg ja, for jeg synes det er veldig flinke folk og jeg føler meg privilegert som får være med, sier han.

– Fortell om karakteren Bør Børson!

– Han er en kar som prøver å få til noe. Han har tatt handelsutdannelse i Trondheim og vil slå seg opp som grosserer i heimbygda. Han vil menge seg litt med bermen og vil ikke være arbeidskar. Det er på lykke og fromme at ting går bra. Det går litt over stokk og stein, men det går jo bra til slutt. Han er mer heldig enn smart, og er litt lettlurt. Han havner opp i ulike situasjoner på grunn av misforståelser og annet, men til tross for dette går det hans veg likevel. Jeg har ikke vanskelig for å sette meg inn i rollefiguren, ler Nerli.

– Hvor mye har dere øvd?

– Vi har øvd to dager i uka siden september. Det er et ganske stort teaterstykke skrevet av Egil Monn-Iversen.

Nerli anser stykket som en musikalsk komedie og opplyser at det er tilrettelagt for lokale forhold.

– Vi holder oss ganske tro mot manuset. Det er litt omskrivning til lokale forhold, så folk kan kjenne seg igjen i stykket. Det har en lokal forankring og handlingen er lagt til Eidsøra.

Nerli forteller at ting begynner å falle på plass nå, med kostymer, replikker og scene. Premieren fredag den 13. februar nærmer seg med stormskritt. Det er også to forestillinger lørdag den 14. februar.

Nerli har erfaring fra revyvirksomhet på Istad og deltakelse som revymusiker i Eidsvåg, samt at han hadde hovedrollen i et stykke på folkehøgskolen han gikk i Verdal, men dette er hans største teaterrolle hittil, konstaterer han.

– Det har vært veldig lærerikt og interessant å være med på dette.

Som musiker har han blitt kjent med mange folk i Nesset og omegn og med ei søster i Eidsvåg har han god tilknytning til stedet.

– Jeg har også vært med som musiker i tre revyer på Bergtun. I tillegg har jeg også spilt i Sir Palmer Band med folk fra Eidsvåg. bandet er nedlagt, og det er Nerli There som er den store satsingen for hans del. De har gitt ut tre plater og har planer om ei liveplate i 2015. De andre bandmedlemmene er Endre Hindhammer, Magne Steinsvoll, Stian Rekdal og Andre Gussiås.

– Vi har mange spilleroppdrag i regionen.

Mats var ikke gamle karen da han begynte å spille gitar. Musikk har alltid vært han store interesse, så lenge han kan huske. Bare 13 år gammel fikk han sin første spillejobb.

– Jeg er så glad for at jeg får holde på med min store interesse i så stor grad som jeg gjør, og bli inkludert i så mange ting.

Mats er fri og frank, som han sier, et bevisst valg han har tatt, spesielt med tanke på all musikervirksomhet.

– Jeg vil ikke ha dårlig samvittighet på grunn av at det sitter noen heime og venter mens jeg er på spillejobber. Jeg er også involvert i mye annet som tar tid.

Mats jobber fulltid på Skjevik barne- og ungdomsskole som barne- og ungdomsarbeider med sosiallærerfunksjon. Han bor på Istad, et lite sted på Kleive:

– Jeg kjøpte det hvite nabohuset til foreldrene mine og stortrives i eget hus på Istad. Jeg er født og oppvokst her, og med familie og venner er alt bare stas. Det er en sammensveiset bygd der folk tar vare på hverandre, og det er en kjempefin egenskap. Jeg trives absolutt godt. For meg er det å ha frihet viktig. Jeg føler det fritt og fint å bo her.

Øvingstimene til Nerli There er lagt til garasjen til Mats.

– Her kan vi spille så høgt vi vil. Vi har bare kjekke naboer som er tålmodige og flotte folk.

Mats er opptatt av at ting skal skje på bygda og vil gjerne bidra til at noe skjer.

– Det skal ikke være nødvendig å reise til byen for å oppleve noe. Det er viktig at vi holder liv i bygdene, med revy, teater og musikk. I dag har folk lett for å bli sittende inne, det er letere enn det var før, mye på grunn av slik samfunnet har blitt med mye stress. Men det å komme seg ut, møte folk, ta en dans og få en opplevelse hjelper mye på livskvaliteten. Det er bra å sette livet på lading og nyte friheten av og til. Jeg håper de gode gamle bygdefestene kommer tilbake, slik at flere kommer seg ut.