Torsdag 29. januar går sceneteppet til side nok en gang. 17 dager til ende med store følelser, grandiose historier og skjebner, hjerte og smerte, dramatikk og komedie. Ekspressivt formidlet med den mest vitale og komplekse form for kombinasjonen musikk, tekst og scenisk handling, nemlig opera.

Hvert år i vinterhalvåret settes det opp operaforestillinger i den lille arbeiderklassebyen uti havgapet. Da koker det i Kristiansund, landets eldste operaby hvor ramsalt folkementalitet råder. Sånn har det alltid vært. Her er opera et like innarbeidet uttrykk som bacalao og kuling. Fest i Festiviteten, naturligvis, byens storstue. Men her serveres også en arie over pilsneren på puben. Operacruise på Sundbåten med barytonsang på bøljan blå. Sopransang på sykehjem, barneforestillinger og intimkonserter i folks egne stuer. På disse breddegrader er opera folkelig, ja nær sagt stuerent. Nytt av året er «opera på glattisen». Som nevnt, opera til folket.

– Bredde og dybde. Det handler om tradisjoner og om å være nyskapende. Vi vil nå ut til så mange som mulig, sier en stolt operasjef Line Lønning Andresen.