Representanter fra det lokale næringslivet samt politikere og byråkrater i Sunndal var til stede i peisestua på ærverdige Phillipshaugen, da Eirik Bræin Gikling ønsket velkommen til åpning fredag ettermiddag.

Det har skjedd saker i rekordfart på den opprinnelige laksevillaen siden eiergruppa, bestående av Eirik Bræin Gikling, Lars Marius Bræin, Eir Husby og Torbjørn Torske, overtok eiendommen like før jul i fjor. Flere rom er pusset opp, det er bygd nye bad og det er kommet flere møbler på plass. Alt tilpasset byggets sjel.

Glad selger

Det var den engelske rikmannen E. Lorth-Phillip som bygde Phillipshaugen som laksehytte i 1899. Samme mann bygde også Todalshytta, Vangshaugen og gammelhuset på Trædal hotell og turistsenter. Det Norske Misjonsselskap kjøpte Phillipshaugen i 1961 og har siden brukt det som leirsted for barn og ungdom.

I fjor bestemte misjonsselskapet å selge flere av bygningene sine. Deriblant Phillipshaugen. Lokal representant for misjonsselskapet, Arne Drøpping, var opprinnelig lite glad for salgsplanene. Han fikk imidlertid klar beskjed fra misjonsselskapet om at leirstedet ikke var liv laga med de som eier.

Drøpping var gjest under fredagens åpning. Nå er han glad for at bygningene er solgt til den lokale eiergruppa.

– Valget sto mellom å la bygningen stå tom, eller eventuell selge til private eiere. Jeg er veldig glad for at bygningene ble solgt til den lokale eiergruppa. De har gode planer for den videre drifta, som også omfatter utleie til misjonsselskapet sine aktiviteter. De første konfirmantene skal snart møtes til leir her oppe, sa Drøpping.

Satser bredt

Eirik Bræin Gikling og Torbjørn Torske ønsker å ta med seg det beste fra suksessen de har hatt med rorbuoppkjøpet i Lofoten til Phillipshaugen. De har ansatt Eva Kristine Kuløy som daglig leder.

– Vi kommer til å satse bredt, sjøl om vi har spesielle målgrupper vi ønsker å treffe. Jeg tenker på blant annet på adventureturisme med vandring mellom turisthyttene. Vi håper videre på å være attraktive for lokale lag og private arrangement. Næringslivet og det offentlige er hjertelig velkomne hit for å arrangere seminar. Vi har 25 rom, men dersom noen ønsker å dele rom har vi totalt 71 senger fordelt i begge bygningene. Dette kan være aktuelt dersom vi tar imot overnatting i forbindelse med idrettsarrangement eller andre tilstelninger.

Nylig fikk Phillipshaugen Lodge skjenkebevilling. Daglig leder Eva Kristine Kuløy og medeier Eir Husby sier de har inngått avtaler som gjør at de snart kan servere Nordmøres beste øl. De skryter begge av kommunen som har opptrådt svært hjelpsomt og velvillig.

Snart kan de tilby søndagsmiddag til folk som kommer innom. Det er Timian og Persille som skal drive kjøkkenet.

– Riktig tid

Arne Drøpping, ordfører Ståle Refstie, rådmann Per Ove Dahl og kultursjef Ole Magne Ansnes hadde alle med gaver og gode ord med på vegen videre.

– Det er viktig for kommunen at det fortsatt blir drift her. Dette er satsing til riktig tid. Sunndal og Surnadal er i ferd med å ansettefelles reiselivskoordinator som skal selge opplevelser i regionen. Sunndal kommune har også avsatt 200.000 kroner hvert år i fire år framover som skal brukes på tiltak som skal få folk og aktiviteter til kommunen. Dette blir bra, fastslo en entusiastisk ordfører.