– Vi satser på å ha den klar i løpet av desember. Ellers må det oppstå noe veldig spesielt, sier Lilli Husby på Kulturkontoret, sammen med fem andre medlemmer sitter hun i prosjektgruppa.

I tillegg har arbeidsgrupper, enkeltpersoner og Slektsforum for Indre Nordmøre gjort en enorm arbeidsinnsats, forklarer Husby.

Todalsboka er den første i en serie bygdebøker som nå skrives om. Et omfattende arbeid. Bindet er på ca 500sider og stoffmengden er enorm.

– Grunnen til at i starter med Todalsboka er at den er minst avhengig av omliggende kirkebøker, men vi må lage henvisninger der som vil komme i andre bøker, så da må folk vente med å finne disse henvisningene, forteller Lilli Husby.

Siv Oddrun Snevik er ansvarlig for opplysningene i slektsdatabasen som brukes. - Folk i Todal vil få tilsendt en kopi av det som ligger av opplysninger i databasen. Vi vil også legge ut et utkast av den første boka på butikken i Todal. Vi oppfordrer folk til å hjelpe oss med korrektur og vi ønsker svært gjerne at folk oppgir yrke eller arbeidssted. Det er opplysninger som har historisk verdi, understreker Snekvik.

– Dette er svært viktige historiske dokument, så det er selvsagt vesentlig at all informasjon blir så riktig som mulig, tilføyer Snekvik.

De nye bygdebøkene tar utgangspunkt i scannet materiale fra de gamle bøkene, kirkebøker folketellinger og nye opplysninger fra spørreskjema.

Videre er det samlet inn mye nytt bildemateriale av hus og folk i ulike tidsperioder.

– Endringene vil basere seg på rettinger fra ca 1750 og utover, som vi finn i kirkebøkene, forteller Lilli Husby. Bøkene skal bli langt mer leservennlige, men samtidig ikke så ulik de gamle.

- Vi satser på ei bok med mer bilder, mer kart og et lettlest design. Det skal være blant annet være et nytt oppsett på slektsrekkene. De blir mer gruppert og ikke blandet så mye med tekst. Det skal rett og slett fortsatt være ei bok du kan ta fram i kaffelag, forteller Husby.

De har hatt en anbudsrunde på trykking, innbinding og design. De fikk inn seks anbud på trykk og sju på design. Det var RennesanseMedia AS  i  Asker som vant anbudsrunden både på trykk og design.

– Det var tilfeldig at det ble samme leverandør, men det er praktisk at det er samme firma. De vant på kriterier som service, pris og referanser. For oss var det viktig at de hadde utgitt bygdebøker før, men det var fint at så mange viste interesse, det gav oss et godt sammenligningsgrunnlag, understreker Husby.