De pågående debatter og samtaler om etablering av nye kommuner i Norge, er slik jeg ser det, svært viktig for hva innbyggerne kan forvente av framtidige tjenester. Spørsmålene er mange og blant de som oftest stilles er: Hva vil situasjon bli der jeg bor? Hvor langt må jeg reise for at jeg skal få de lovfestede tjenestene? Hvordan vil den nye kommunen legge til rette for at lokalsamfunnet jeg bor i, kan utvikle seg positivt? Vil bygda jeg er så glad i, ha en framtid i den nye kommunen?

Statsråd Sanner og hans våpen dragere, har reist landet rundt og tydelig understreket to av målene med kommunereformen. Det ene er at innbyggerne skal få det bedre der de bor, og det andre er at lokaldemokratiet skal styrkes. Vi bør vel tro at statsråden og hans folk mener det de sier. Med det i bunnen, så må jobb nr. 1 være at det i reformarbeidet ute i kommune-Norge, fokuseres sterkt på lokalsamfunnenes muligheter til å utvikle positiv til det beste for folket som bor der. Et så viktig arbeid som nå skal gjøres for de neste 40-50 år, må ikke ende opp i en krangel om navn.

Jeg er fullt klar over at følelser er en del av de kriterier som vil følge debatten. Navn på den nye kommunen vil nok være av de ting som får følelsene i gang. Jeg ser at det i forb. med de samtaler som er i gang mellom Sunndal og Nesset, så er navnet et naturlig tema. Jeg ser også enkelte lokalpolitikere gjøre nummer av at en Sunndaling for etter tiden skal bli en Auraing. Som Eresfjording vil jeg forbeholde meg retten til fortsatt å være Eresfjording så lenge jeg lever uansett hva navnet på den nye kommunen måtte bli. Jeg tror ikke at det er mange av oss som ville nekte Sunndalingene og fortsatt være Sunndalinger. Vi skal da ikke skifte navn på bygder og dalfører.

Gode venner! Navnet på den nye kommunen vår er en viktig del av helheten. Vi må likevel passe oss vel for at navnedebatten tar over den viktigste delen av det viktige arbeid som skal gjøres, nemlig å sørge for at en ny kommune må ha som hovedmål å gi innbyggerne de beste tjenester så nært som mulig inntil der de bor. Et opplegg der sentraliseringen fører til rasering av bygder og lokalsamfunn, vil representere et langt dårligere ettermæle enn hva barnet til slutt måtte bli hetende.

Mellvin Steinsvoll

Eresfjording