Amerikansk politikk og amerikanske presidentvalg har alltid interessert meg. Det har kanskje å gjøre med et minne fra en sein novemberkveld i 1963. Jeg husker vi hadde lagt oss for natta, men helt ro i huset var det nok ikke. Søster mi, Inger, lå i naborommet og hørte på Radio Luxembourg. Plutselig kom hun fykende inn på rommet for å fortelle hva hun hadde hørt. Radiokanalen hadde stoppet musikken for å formidle den dramatiske meldingen om at USAs president John F. Kennedy var skutt i Dallas. Det gikk en stund før søvnen kom til åtteåringen den kvelden.

I ettertid har det kommet og gått mange presidenter i USA, eller i Amerika som vi alltid benevnte landet heime hos oss. Far hadde onkler som hadde utvandret dit, og jeg husker vi en sjelden gang hadde amerikabesøk heime i stua. Da var det tid for å finne fram det flotteste kaffeserviset.

Tilbake til presidentene. Jeg tror jeg husker dem alle etter Kennedy. Uten å google. Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, 2 x Bush, Clinton og Obama. Jeg skal ikke begi meg inn på å mene noe om hvem av dem som er blitt stående som den største presidenten i ettertid. De hadde nok alle sine sterke og svake sider.

I november er det klart for nytt presidentvalg. Det få trodde var mulig for et halvt års tid siden er i ferd med å bli en realitet. Alt tyder nå på at det blir umulig for republikanerne å unngå at Donald Trump blir deres kandidat under valget i november. Så populær som han ser ut til å være, er det slett ingen umulighet at han også slår ut Hillary Clinton og flytter inn i Det hvite hus som USAs 45. president.

Jeg vet ikke, mannen kan neppe være så ekstrem som man kan få inntrykk av. Det er å håpe at inntrykket han har skapt i valgkampen først og fremst er et resultat av at han ser at det gir resultat i nominasjonsvalgene, og at han vil framstå helt annerledes som president.

Mange er usikre på om han vil gjøre det. Det er å håpe at et demokrati som USA i tilfelle har et system som kan gå inn og overstyre om påfunnene blir altfor ekstreme. Hadde jeg vært amerikaner hadde jeg nok stemt på en ny Clinton til høsten...

Ha ei riktig god helg!