Streiken i hotell- og restaurantbransjen vedvarer. Flere bedrifter også i vårt distrikt er berørt. De aller fleste holder det gående ved hjelp av uorganisert arbeidskraft og ledelsen ved bedriftene, men det sier seg sjøl at utfordringene hoper seg opp om dette vedvarer.

Hovedkravet fra de streikende er retten til lokale forhandlinger. I tillegg ønsker de høgere lønn. Arbeidsgiverne viser liten vilje til å innfri kravet.

Jeg har ikke den fulle oversikten over lønnsnivået i hotell- og restaurantbransjen, men det er godt kjent at de ansatte ikke er blant de best betalte. Dette er en tøff bransje å drive i. Et av hovedkravene er å få lokal forhandlingsrett. Nå ser jeg at mange bedrifter allerede har en slik ordning. For dem virker det ekstra meningsløst at organiserte i deres bedrifter blir tatt ut i streik. Paradokset er at mens man streiker for bedre arbeidsvilkår, bidrar streikeretten til at grunnlaget for å opprettholde arbeidsplassene svekkes.

Nå nærmer det seg for alvor sluttstrek for kommunereformen. Mange er fortsatt rådville og usikre på hva det blir til. Diskusjonene går høgt i sosiale medier. Jeg registrerer at presset på rindalspolitikerne øker. Aksjonsgruppa for en åpnere kommunereformprosess gjør opp status i et leserbrev som sto på trykk i Driva onsdag. Der kommer det klart fram at det er mange rindalinger som ønsker seg ei framtid sammen med Surnadal. Sjansene for en slik løsning synes vel ikke spesielt stor.

Det har lenge blåst en kraftig vind i retning Trøndelag i Rindal. Den skal man ikke kimse av. Man skal heller ikke kimse av dem som ønsker at kommunen skal fortsette som egen kommune. Når regionreformen kommer taler mye for at Surnadal og Rindal uansett vil ha ei framtid sammen i samme region. Det hadde vært greit at de har det også i kommunereformen.

I går kveld møttes forhandlingsutvalgene i Gjemnes, Nesset og Molde i et forsøk på å komme fram til enighet om kommunesammenslåing med Molde som motor. Resultatet av møtet må du klikke deg inn på driva.no for å se.

Ha ei riktig god helg!

Sigmund Tjelle