Denne uka har vel 1000 bygdeungdommer satt ett positivt preg på Surnadal. Norges Bygdeungdomslag har holdt sitt årlige landsstevne. Lokalbefolkningen har fått mulighet til å se konkurranser de normalt ikke ser og oppleve artister på konsert som ellers ikke legger vegen forbi Indre Nordmøre. Og ikke minst har handelsstanden fått ei bra omsetningsøkning, og butikker forteller om rekordomsetning.

På landstevnet står konkurranser sentralt, det samme sosialt samvær og fest.

Men NBU er mer enn bare tevlinger og fest. Bygdeungdomslaget gjør et godt stykke arbeid for å bidra til å levendliggjøre bygda. Gjennom organisasjonen søker de å påvirke sentrale organisasjoner og politiske parti for å få en distriktspolitikk som tar vare på og utvikler de levende lokalsamfunnene. Når de samles til landsstevne tar de den viktige debatten om bygdenes framtid.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) var en av debattantene i Surnadal. Hun tok til ordet for flere statlige arbeidsplasser til regionene, bedre breibandsutbygging og bedre samferdsel som sentrale tiltak. Og at bygda er et alternativ til byen.

Og Klinge og bygdeungdommen har rett. Uten bygdene dør Norge. I bygdene skapes de grønne verdiene i samfunnet i form av landbruk, jakt- fiske og friluftsliv, fornybar kraft og rekreasjon for trøtte byfolk.

Bygd og land må gå hand i hand om Norge skal fortsette å være et velstandssamfunn, og Norges Bygdeungdomslag gjør, og vi tror de kommer til å fortsette å gjøre en god jobb for å bidra til dette.