I Aura Avis sto det 20.9.16 en artikkel som omtalte fiskesperre, næringsfond og bygdeutvikler på Gjøra. Driva Elveeierlag ønsker å kommentere dette og stille noen spørsmål.

Det er verken nytt eller ukjent at det store flertallet av elveeierne har vært og er fortsatt imot bygging av fiskesperren ved Snøvassmælan og den påfølgende rotenonbehandling av Driva. Det har helt fra starten av denne prosessen vært massiv motstand og 101 grunneiere har skrevet under på at de er imot dette prosjektet.

Det har tidlig i planene og ved flere anledninger vært snakk om et næringsfond. Et slikt fond skulle kompensere elveeiere og reiselivsnæring. Det er slett ikke bare vi som selger fiskekort og leier ut overnatting som blir berørt. Det er store summer i tapte inntekter for lokalsamfunnet, avhengig av hvor lang tid dette vil ta. Dette er midler som Sunndalssamfunnet nå ikke får nyte godt av.

Det har vært arbeidet for at et næringsfond skal bli en realitet, blant annet har det vært et møte mellom statssekretær i Klima- og Miljødepartementet, ordfører Ståle Refstie, ordfører i Oppdal Ola Røtvei og representanter fra Driva elveeierlag. Men nå ser det ut til at dette arbeidet har blitt lagt til side.

Kommunestyret vedtok den 20. juni 2012 at et næringsfond skulle kreves i samband med godkjenning av reguleringsplan for fiskesperra. I møteprotokoll fra kommunestyret 20. juni 2012 er vedtaket som følger:

" Sunndal kommunestyre forutsetter et næringsfond for å kompensere elveeiere og reiselivsnæringen i Sunndal for inntektsbortfall knyttet til reduserte fiskemuligheter den perioden Driva blir lagt brakk på grunn av fiskesperre." Det står også at: "Alle partier i Sunndal kommunestyre forplikter seg til å jobbe aktivt opp mot sine respektive stortingsgrupper for gjennomslag i denne saken".

I artikkelen i Aura Avis 20.09.2016 uttaler Ståle Refstie at det ikke er aktuelt å etablere et næringsfond fordi tiltaket i Driva er til forbedring og dermed et miljøtiltak. Så vidt Driva elveeierlag er bekjent, hadde ikke kommunen pr. 25.05.2015 ennå fått svar fra Klima- og Miljødepartementet på sitt "Krav om næringsfond i forbindelse med fiskesperre i Driva." datert 27.07.2012.

Har Sunndal Kommune nå fått svar på dette kravet, siden ordføreren nå kan si at et næringsfond ikke er aktuelt? Om det ikke foreligger svar fra departementet, hvilket grunnlag har da ordføreren for den uttalelsen?

Ordføreren henviser også til en annen sak. Bygdeutvikleren på Gjøra. Gjøra Bygdeutvikling (GBU) i samarbeid med Sunndal Næringsselskap (hvor ordføreren er styreformann) har fått på plass en bygdeutvikler på Gjøra og et lakseinformasjonssenter, dette skal bidra til økt aktivitet og næringsutvikling. Vi berømmer GBU for iherdig innsats og det er positivt at de har klart å skaffe midler til stillingen som bygdeutvikler. Men noen spørsmål melder seg da Driva Elveeierlag har ikke vært involvert i prosessen med etablering av bygdeutvikler på Gjøra, og derfor trenger noen avklaringer;

• Hvordan kan ordføreren forsvare at en bygdeutvikler som skal arbeide for en (liten) del av bygda skal kunne erstatte et næringsfond som skulle kompensere elveeiere og reiselivsnæring i hele Sunndal?

• Hvem skal kunne nyte godt av bygdeutvikleren, og hva skal denne stillingen ta hånd om?

• Hvor kommer midlene til bygdeutvikleren fra?

• Hvilke summer dreier det seg om?

• Hvilke vilkår er satt for utdelingen av disse midlene?

Vi forventer skriftlig svar på våre spørsmål og har forventninger til at alle politikerne i kommunen vår jobber for det vedtaket som ble gjort 2012.

Det som skjer i Driva har store ringvirkninger for hele lokalsamfunnet, det langt i fra bare elveeierne som blir rammet. Her kommer turistnæringen, de lokale campingplassene, handelsstanden og flere med dem til å bli rammet av at Driva blir liggende brakk i ett tidsperspektiv som er anslått til å være 15-20 år, men som antageligvis bare vil øke.

For styret i Driva Elveeierlag – 21.09.2016

Bjørg Hoås