Det har vært mye politisk uro rundt Sunndal kommunes utbetaling av tilskudd i forbindelse med byggingen av ambulansestasjonen på Sunndalsøra. Foranledningen er kjent for dem som har fulgt føljetongen over flere år. Etter at stasjonen først ble planlagt bygd på industriområdet på Håsøran, endte prosessen med at Helse & Sosialbygg AS overtok oppdraget fra et byggefirma i Meråker. Ambulansestasjonen ble ikke bygd på Håsøran, men i nærheten av Distriktsmedisinsk senter i kommunesenteret. Dette etter ønske både fra ansatte i helseforetaket og fra lokalpolitikerne. I dag er ingen i tvil om at stasjonen er bygget på riktig sted.

Helse Midt aksepterte ikke at en flytting fra Håsøran til sentrum skulle påførte foretaket en høgere kostnad. Det var da kommunen ble aktør i det som en av hovedpersonene, Asbjørn Tronsgård i Helse & Sosialbygg, i ettertid har karakterisert som et politisk muppetshow. Økonomi- og planutvalget vedtok å utbetale inntil én million kroner til hans firma for å dekke dokumenterte ekstrautgifter med å flytte til sentrum. Kommunen utbetalte først 800.000 kroner, deretter 200.000 kroner – uten å få den dokumentasjonen politikerne hadde satt som betingelse for utbetalingen. Helse & Sosialbygg har etter kontrollutvalgets mening, fortsatt ikke lagt fram god nok skriftlig dokumentasjon på eventuelle merkostnader. I tillegg er det uenighet om det er riktig at kommunen betalte for arbeid med vann, avløp og asfaltering rundt stasjonen til en kostnad på rundt 300.000 kroner.

Kontrollutvalget i Sunndal har gjort forsøk på å gå saka etter i sømmene. Foran møtet 6. oktober i år anbefalte de kommunestyret å bestille en juridisk vurdering. Flertallet i kommunestyret, bestående av Ap og SV, sa nei. De ønsker å legge saka bak seg, blant annet med begrunnelse i setterådmann Knut Haugens redegjørelse. Haugen viser i sin redegjørelse til kommunestyret at den utbetalte millionen synes vanskelig å få dokumentert, og at utbetalingen kan sannsynliggjøres og betraktes som et framforhandlet rundsum flyttetilskudd for å få lagt bygget lagt til sentrum. Den samme konklusjonen kom tidligere rådmann Per Ove Dahl med da han oppsummerte saka i vår. Han har beklaget at beløpene ble utbetalt uten grundig nok dokumentasjon.

Sett utenfra ser det ikke spesielt bra ut det som har skjedd rundt utbetalinger etter byggingen av ambulansestasjonen på Sunndalsøra. Det er alvorlig for en kommune når det utbetales millionbeløp til en entreprenør ved å overse det klare kravet om dokumentasjon som lå i det politiske vedtaket. Det er ikke lenge siden kommunen var aktør i en sak som gjaldt overfakturering. Også her synes den kommunale kontrollen å ha sviktet.

Vi mener det bare skulle mangle om ikke kommunens kontrollutvalg stilte spørsmål i denne saka. Det er grunn til å undre seg over at flertallet i kommunestyret ikke ville være med på utvalgets anbefaling om å bestille en juridisk vurdering. Slik saka nå ser ut til å lande synes det å henge igjen flere ubesvarte spørsmål. Det er ingen av aktørene tjent med.