Mens kommunereformen fortsatt henger uavklart i lufta mange steder, opplever Kommune-Norge for tida full skuv også på regionreformen. I dag samles nordmørsordførerne i Tingvoll der de møtes av en omfattende utredning rundt framtidig regiontilhørighet. Det er Ordfører-. og rådmannskollegiet på Nordmøre som har bestilt flere delrapporter som nå er sydd sammen til en hovedrapport.

Det blir ingen enkel sak å enes om en felles uttalelse som skal gå videre til fylkespolitikerne i forkant av deres behandling av regionreformen. Nordlandsforskning kom nylig med en rapport der det kommer fram at Nordmøre vil ha fordeler av å bli en del av en større region der også Trøndelag er med. Nordlandsforskning konkluderer med at det beste for Nordmøre vil være at den nye midtnorske regionen inkluderer hele Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene.

Tidligere i uka har både kommunestyrene i Surnadal og i Sunndal diskutert framtidig regiontilknytning. Politikerne – og næringslivet i Surnadal synes å se nordover, nærmest uansett. De mener det er viktig å få kommunen med i en midtnorsk region. Enten alene, sammen med de øvrige nordmørskommunene eller hele fylket. Helse- og sjukehustilknytning er viktige argumenter for Trøndelag. Direktør Kjell Larsen i Pipelife er blant dem som er klokkeklar på at Surnadal må se nordover. Næringslivet mener den viktige fylkesveg 65 vil ha større mulighet for å bli utbedret i en samlet region, mot å være delt mellom to fylker som i dag. Elevgrunnlaget for Surnadal videregående skole blir også brukt som argument dersom Halsa og Rindal beveger seg nordover - uten Surnadal.

Politikerne i Sunndal mener Nordmøre fortsatt bør tilhøre Møre og Romsdal, og at fylket bør fortsette som eget fylke i den nye regionstrukturen. De holder likevel døra på gløtt for en midtnorsk region.

Som i kommunereformen synes det også i regionreformen å være lagt opp til et hastverk som kommunene har problem med å overholde.  Det er viktige avgjørelser som skal tas. Det er grunn til å tvile på at det blir mulig å få med hele fylket i en ny midtnorsk region. Det synes heller ikke spesielt naturlig.

Det er Nordmøre som nå på mange vis sitter på nøkkelen for framtida til Møre og Romsdal.  Det handler om å veie fordelene opp mot ulempene ved å bryte opp fylkesgrensa. I den prosessen er det er viktig å ikke glemme at det vil by på utfordringer å dra videre gevinstene av det nettverket som tross all strid i dag fungerer mellom fogderiene i fylket.

God helg!