Selvsagt har staten krav til leveringskvalitet når vi kjøper tjenester. Oppslag i flere aviser om det ikke er stilt slike krav i forbindelse med omdeling av lørdagsaviser stemmer ikke.

Både regjeringen og Stortinget var opptatt av å sikre fortsatt omdeling av lørdagsaviser i forbindelse med at Posten avsluttet lørdagsomdeling av post. Enigheten var at staten skulle sørge for omdeling i områdene uten egne avisbudnett. Etter anbudskonkurranse ble oppdraget vunnet av Kvikkas.

Etter at den nye ordningen ble iverksatt i begynnelsen av november i år, har ikke leveringen vært bra nok. Vi har full forståelse for at abonnenter blir irriterte når avisa de har betalt for ikke ligger i postkassa. Jeg forstår utmerket godt at dette også er vondt for redaksjonene som har problemer.

Det er blitt hevdet at det at det ikke er krav til leveringskvalitet i kontrakten med Kvikkas. Dette stemmer ikke. Kvikkas har en kontrakt med departementet der selskapet forplikter seg til å sørge for avisdistribusjon til adresser i sitt dekningsområde. Alle eksemplarer som blir innlevert til Kvikkas for distribuering til abonnenter i Kvikkas' dekningsområde, skal etter kontraktens punkt 5 utleveres hver lørdag innen klokken 17. Dette er et krav til leveringskvalitet. Videre finnes i det kontraktens punkt 7 krav til leveringsvilkårene som Kvikkas skal tilby avisene.

Vi er selvsagt ikke fornøyd med leveringskvaliteten når abonnenter ikke får avisa si. I en oppstartsperiode har vi likevel forståelse for at det kan være innkjøringsproblemer. Dette gjelder både for avisene som har valgt å benytte seg av ordningen, og det gjelder for Kvikkas som skal gjennomføre den avtalte distribusjonen.

Vi er i daglig kontakt med Kvikkas nå i oppstartsperioden og får ukentlige rapporter om status for lørdagsomdelingen. Det arbeides godt både hos Kvikkas og avisbransjen for å oppnå en så god leveringskvalitet som mulig. Tredje lørdag i november leverte Kvikkas om lag 95 prosent av avisene som selskapet mottok til riktig adresse. Forbedringen var på hele 11 prosentpoeng fra første lørdag i november. Den største enkeltårsaken til at noen ikke fikk avisa si sist lørdag, var at Kvikkas ikke fikk innlevert tilstrekkelig aviser til distribusjon.

Innkjøringsproblemer er dessverre ikke uvanlig, men veldig uheldig for de abonnentene som rammes. Vårt mål er klart - leveringskvaliteten skal bli bedre. Lørdagsavisa skal frem til leserne!