Fredagstanker

"Ulvedebatten i Hedmark handler også om folks følelse av utrygghet. Det skulle bare mangle om ikke dette er en frykt som må tas på alvor"

Det raser en ulvedebatt over deler av landet. Onsdag denne uka kom det 18 busslaster med sinte ulvemotstandere til hovedstaden og Stortinget. I klare ordelag fikk de gitt uttrykk for hva de mener om miljøvernminister Vidar Helgesens avgjørelse om å stoppe den alt vedtatte lisensjakta på ulv. Ministeren mener rovviltnemndenes lisensvedtak om å skyte 47 ulv er i strid med både Naturmangfaldsloven og Bernkonvensjonen.

Engasjementet blant jegere, sauebønder og bygdefolk i Hedmark og Oppland har sterke felles trekk med rovdyrdebatten som med ulike mellomrom dukker opp også i vårt eget distrikt. Her er det oftest jerv og gaupe det handler om. I mange år har rovdyrplagen bidratt til at svært mange sauebønder i Driva sitt nedslagsfelt har gitt seg. De orker ikke den årlige belastningen det er å finne drepte og halvt ihjelrevne sauer på beite. Også her er forvaltningen ofte på kollisjonskurs med folks oppfatning av hva som bør gjøres.

Ulvedebatten i Hedmark handler også om folks trygghet. Mange føler usikkerhet for egne barn når det oppdages ulvespor helt inn til bebyggelsen. Det skulle bare mangle om ikke dette er frykt som må tas på alvor.

Miljøministeren avviser kravet om å gjøre retrett og gjenåpne muligheten for å jakte i et slikt omfang som rovviltnemndene vil tillate. Byråkratene han støtter seg til mener det får holde å skyte 15 ulv i år. Etter onsdagens møte med forlikspartiene har Helgesen likevel signalisert at det kan åpnes for endringer som gjør at det kan skytes flere ulv i framtida. Helgesen peker på en svensk dom der retten legger vekt på at folks uro og konfliktpotesialet kan forsvare felling av dyr. Mye tyder på at grunnlaget for opprettholde det opprinnelige målet for lisensjakta i Hedmark er til stede.

Ulvestriden har resultert i sterke politiske reaksjoner. Ikke minst innen Helgesens eget parti der stortingsrepresentant Gunnar Gundersen mener ministeren må snu. Stortingsrepresentanten mener det er et være eller ikke være for Hedmark Høyre.

Konflikten mellom rovdyr og husdyrhold synes svært vanskelig å løse. Man skal alltid være forsiktig med å framstille ting i svart/kvitt, men dersom valget står mellom å opprettholde et levende kulturlandskap, ei  viktig bygdenæring og jakttradisjoner -  bør valget være enkelt. Når folk i tillegg er redde for å slippe ungene sine utendørs, er det slett forvaltning å sitte på et kontor å utøve makt uten å ta hensyn til innspill fra dem som kjenner problemet på kroppen.

God helg!

Mer å lese på Driva:
Siste nyheter

Ny folkeavstemning i Halsa?

Kommunesammenslåingen er gjennomført i strid med kommuneloven, mener Einar Vaagland (Halsa Ap), som spør ordføreren hvor mange underskrifter han trenger for å "følge folkeviljen" og avholde ny folkeavstemning.

Kritikkverdig å legge ned eitt av Noregs fremste fagmiljø

Asylmottaket i Sunndal blir lagt ned ved nyttår, fordi Utlendingsdirektoratet har sagt opp avtalen med kommunen.

Øye skole og kostnadsrammer

- Gjennomsnittskolen bruker 508 000 kroner pr. elev. Surnadal har en ramme på 385 000 kroner pr. elev og ønsker ytterligere reduksjoner, påpeker Eirin Kalstø i et leserbrev.

FREDAGSTANKER

«Et fritt menneske har tusen ønsker, et ufritt menneske har bare ett»

"Å få leve i et fritt land er kanskje det aller viktigste".

LESERBREV

Vår historie

"Vi har rått blitt brukt som et våpen i kampen mot Nasjonalt resirkuleringsanlegg for farlig avfall på Raudsand."

Inviterte til RC-treff:

- Vil vise mangfoldet

Nystarta Surnadal RC-klubb inviterte lørdag til RC-treff i idrettshallen, der det var både utstilling og prøvekjøring av diverse fjernstyrte kjøretøy. Her fikk de vist noe av mangfoldet i RC-verden.

Nordstoga på Leikarvollen Scene:

Kay inviterer til ny konsert

I oktober blir det solokonsert med Odd Nordstoga på Leikarvollen Scene i Bøfjorden. Meir enn halvparten av billettane er seld, og her er det «førstemann til mølla» som gjeld.

BRAKSTAD:

Eidsvåg klar for 5. divisjon

Kampen mot tabellnabo Elnesvågen var vinn eller forsvinn for Eidsvåg. Det endte med sistnevnte.

Fullt hus:

Populær rømmegrøtdag

For tredje året inviterte styret i Bæverhall til rømmegrøtdag lørdag. Det går gjetord om den gode rømmegrøten til Johanne Holten, så bygdefolket kom i hopetall.

Yoga med utsikt

Mens fjellet viste seg med sine fineste høstfarger, tok en sprek gjeng med damer turen opp til Åsbøsnytå for en økt med fjellyoga.

SUNNDAL SLITER MOT AK PÅ BRUHAGEN:

FRA GLEDE TIL SKUFFELSE PÅ OVERTID

Sunndal snudde 0-2 til 2-2 på overtid i oppgjøret mot AK. «Jeg hadde vært fornøyd med 2-2», sier trener Torgeir Ruud Ramsli. I stedet banket AKs Kenneth Meyer inn 3-2 fra drøye 25 meter litt senere inn i overtiden.

Biluhell ved idrettsbanen

- Et hendelig uhell, fastslår politibetjent Per Gjeldnes.

To menn siktet

Mistenkes for promillekjøring etter utforkjøring lørdag.

In2It International Dance Festival nærmer seg:

Det begynner å ligne en festival

Neste uke inntar dans fra hele verden lille Sunndalsøra. Og det med noe for enhver smak – bare spør elevene i kulturskolen!

Kjørte i fylla

Beruset bilfører i 40-åra ble stanset av politiet.