Norge er et godt land å bo og leve i. Mye takket være en møysommelig utvikling av velferdssamfunnet med ei solidarisk felleskasse hvor alle bidrar etter evne og mottar etter behov. Arbeiderpartiet har vært ei avgjørende politisk kraft i utviklingen av vårt velferdssamfunn med gode fellesskapsløsninger.

De som har arbeidet et langt liv og blir pensjonister skal ha pensjoner som de kan leve av. De som av ulike helseårsaker ikke lengre har helse til å stå i arbeid skal ha uførepensjon som de kan leve av.

Høyre og Frp har snart sittet fire år i regjering. For tredje år på rad mister pensjonistene kjøpekraft gjennom pensjonsoppgjørene. Pensjonistene har altså gått i minus tre år på rad, mens andre går i pluss.

I tillegg til at Høyre og Frp har gitt pensjonistene dårligere pensjonsoppgjør, har de også valgt å ta pensjonsoppgjøret ut av Stortinget. Pensjonsoppgjøret har ikke vært til behandling i Stortinget etter at Høyre og Frp kom til makta. Det betyr at Stortinget ikke får muligheten til å rette opp i skjevhetene i pensjonsoppgjørene. Senest for et par uker siden avviste stortingsflertallet et forslag om at pensjonsoppgjøret må behandles i Stortinget. Det er dårlig gjort overfor pensjonistene.

Regjeringen har også bestemt at utbetalingsmeldingene til pensjonistene ikke lengre skal sendes i posten, men må hentes ut digitalt. Det betyr at kun de med digital kompetanse får sjekket lønnsslippen sin. Det burde vært slik at de som ikke får hentet utbetalingsmeldingen digitalt selv kan velge å få den tilsendt i posten. Dette har regjeringen avvist. Du kan ringe NAV å be om å få slippen tilsendt i posten, men da må du gjøre det hver måned. Alle som har prøvd å ringe NAV vet at det er vanskelig å komme igjennom. Skal man gjøre dette hver måned blir det krevende både for pensjonistene og NAV.

Arbeiderpartiet vil ivareta pensjonistene sine rettigheter. Vi vil at pensjonsoppgjøret skal behandles i Stortinget, og at de som ikke får hentet ut lønnsslippen digitalt skal få den tilsendt i posten. Kommer vi i regjering etter høstens Stortingsvalg vil Arbeiderpartiet ordne opp i dette.

Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet

3. kandidat stortingsvalget Møre og Romsdal