Bra eldreomsorg i Surnadal, men noko uroar

Det er grunn til å tenkje seg om både ein og to gongar, minst, før ein går inn for eit såpass drastisk sparetiltak som nedlegging av sjukeheimsplassar er.

Det er mykje bra med eldreomsorga i Surnadal. Dei tilsette innan pleie og omsorgstenestene i kommunen utfører gjennomgåande eit framifrå arbeid. Ingen tvil om det, etter mi meining.

Først på oktober i år blei Surnadal kommune tildelt Omsorgsprisen 2017 for samarbeidsprosjektet «Samhandling på siste vakt». Det var assisterande fylkesmann i Møre og Romsdal som delte ut prisen. For same prosjekt er Surnadal saman med to andre kommunar i landet nominert av KS til «Etikkprisen 2017». Etikkprisen blir delt ut til ein kommune/bydel som gjennom «sitt systematiske etikkarbeid bidrar til å styrke brukernes verdighet og integritet gjennom å videreutvikle de ansattes etiske kompetanse og sensitivitet». Eg gratulerer så mykje både med omsorgsprisen og nomineringa til etikkprisen.

Så litt om det som uroar. Surnadal er no i sluttfasen når det gjeld arbeidet med kommunebudsjettet for 2018. Som sparetiltak er det foreslått å legge ned eit visst antall sjukeheimsplassar. 6-8 plassar har vore nemnd. HHO og eldrerådet har uttala at ein bør tenkje seg godt om før ein går til eit slikt steg. Eg deler dette synet. Framskrivingstal frå SSB viser nemleg at talet på 80-åringar i Surnadal vil auke sterkt frå 2019 til 2030. Auken er betydeleg større enn landsgjennomsnittet. Når ein så veit at talet på demente som ikkje kan vere heime åleine røynslemessig aukar mellom dei eldste eldre er det grunn til å tenkje seg om både ein og to gongar, minst, før ein går inn for eit såpass drastisk sparetiltak som nedlegging av sjukeheimsplassar er. Som kjend har Surnadal kommune lagd ned 20 institusjonsplassar på få år. 15 av desse plassane skriv seg frå nedlegginga av Stangvik aldersheim.

Johs. J. Vaag

Siste nyheter

Krev vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Sunndal SU krev vern om Lofoten, Vesterålen og Senja, no, og for alltid!

Kjem Surnadal til å miste 28 institusjonsplassar på få år?

- Fjellvettregelen om «å vende i tide – det er ingen skam å snu» gjeld framleis. Det er sterkt å håpe at denne regelen blir følgd.

Hvor store blir kuttene i Heim kommune?

- Tallene må på bordet og vi må få vite hvilke tjenester som står i fare for å bli fjernet, så vi eventuelt kan stoppe sammenslåingen hvis vi ikke kan leve med konsekvensene.

Året som gikk ved fiskesperren

Leserinnlegg av Michael Puffer, prosjektleder for gyrobekjempelse i Drivaregionen.

Nei til kommunekutt!

Les ordfører Ståle Refsties appell foran Stortinget ved ordførerdemonstrasjonen i går, onsdag.

Avisa forsinket

Berører mange av våre abonnenter i Surnadal.

Internasjonal bygdekveld

Førstkommende mandag ønskes alle velkomne til internasjonal bygdekveld i kantina ved Surnadal Ungdomsskule.

Åpner torsdag:

Julehus med unike produkter

Torsdag åpner Sunndal Husflidslags Julehus. 29 utstillere bidrar, og her er det mye fint å finne!

Må bremse produksjonen:

– Viser at jeg valgte rett

Melkebonde og gründer Jan Erik Aasbø Glåmen snakket litt om marginer under to landbrukskonferanser sist uke. – Som gardbruker er du dirigent i ditt eget orkester, og timingen i symfonien bestemmer om det som kommer ut blir bråk eller fin musikk, sier han.

– De som sier fra må bli hørt

Stortingspolitiker Else-May Botten brukte eksempler fra egne opplevelser da hun på møte i Molde tok oppgjør med seksuell trakassering.

Med minikonsert i Rindal kirke:

Jo Sverre både på cd og vinyl

10. november kom Jo Sverre fra Rindal ut med albumet «E» med låter på rindalsdialekt. Flere av låtene har vært A-listet på NRK radio.

- Stramt og krevjande i Nesset

Nessetrådmann Anne Grete Klokset om framlegg til budsjett og økonomiplan.

Hilde kan bli Årets ildsjel 2018

Overrasket og glad finalist

Hun ante fred og ingen fare, Hilde Nilsen – da både idrettsforbundet, NRK og lokalpressa plutselig sto på kontoret hennes mandag formiddag.

Satser stort på lefsebakeri

Snart skal det produseres velsmakende lefser fra Bæstes Bakeri i det tidligere Haarberg-bygget i Eidsvåg.

Fotballfest med prisdryss:

Kåringer på rekke og rad

Se hvem som fikk de mange ulike prisene under fotballens festaften i Surnadal lørdag, der en suksessfull sesong ble feiret. Stor bildeserie!