Jeg har valgt et dystert, men dessverre svært så aktuelt tema i ukas fredagstanker. Aktuelt på grunn av søndagens fredspristildeling, og aktuelt som en følge av at vi lever i en verden som framstår som mer og mer ustabil. Det er å håpe på at pristildelingen til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN) kan skape enda større oppmerksomhet rundt de vanvittige konsekvensene bruk av slike våpen medfører.

Det var sterkt å høre skildringen til 85 år gamle Setsuko Thurlow under søndagens prisutdeling. Den 6. august 1945 ble Hiroshima lagt i grus. Thurlow fortalte om klassekamerater som ble brent levende og om total ødeleggelse. 250.000 mennesker ble drept da Hiroshima og Nagasaki ble utslettet av amerikanske atombomber.

I forbindelse med fredsprisutdelingen har søkelyset vært rettet også mot Norges holdning til et forbud mot atomvåpen. I sommer stemte 122 av FNs medlemsland for avtalen om å forby atomvåpen. Da forslaget om å starte forhandlinger om et slikt forbud kom, stemte Nato-landene og Norge (med unntak av Nederland) nei til å være med på det.

Det ligger grundige vurderinger bak en slik avgjørelse, men det sender et signal som det kan være vanskelig å forstå. Jeg ser at mange mener at Norge kan fortsette som fullverdig medlem av Nato sjøl vi skriver under avtalen som har som hensikt å totalforby produksjon og lagring av atomvåpen. Norge er i prinsippet for atomnedrustning, men ønsker ikke være med på noe som kan skape trøbbel for samarbeidet innad i Nato. I en så spesiell sak må Norge si klart fra ut fra sin egen overbevisning.

Jeg leste i Dagbladet her en dag at verdens ni atommakter har 15 000 atomvåpen. 4000 av dem er utplasserte og klare til bruk.

I høst har det vært tett mellom nyhetssendingene der Nord-Koreas leder har vist seg smilende ved utskytingsklare langdistanseraketter som det streves med å gi styrke nok til å nå amerikansk jord. Diplomati har vært fraværende. Ordkrigen har vært tøff. Denne uka så jeg et lite lysglimt. Den amerikanske utenriksministeren, Rex Tillerson, skal være villig til å møte Nord-Korea, uten betingelser. Tillerson har vel antydet en slik veg å gå tidligere, uten at president Trump har applaudert initiativet. Spørsmålet er hvor langt utenriksministeren kan gå før han blir sparket. Det enkleste er pistol, sang Tramteatret på 80-tallet. For menneskeheten får vi håpe det er diplomatiet og ikke atomvåpnene som vinner.

God helg!