På det flotte markeringsmøtet i grendehuset sist lørdag i Tingvollvågen, med en konsert på et svært høyt nivå, som i seg selv burde vært sendt på riksnettet, - ble ordførerne fra kommunene som støtter protestaksjonen presentert. Utrolig nok: Kristiansunds ordfører glimret med sitt fravær!

Hvorfor er byens ordfører fraværende? Kristiansund er jo selv berørt av dette truende miljøbelastende tiltaket, både som deponi/ anlegg i sitt nærområde og på grunn av farlig sjøtransport av store mengder meget giftig avfall, og har all grunn til å være aktiv, ja pådriver!

Og hva med relasjonene til naboene, som lenge har lett etter tegn til interesse fra det som burde være et attraktivt og vel fungerende regionsenter? Akkurat i denne viktige saken er ennå muligheten til å ta en omsorgsrolle og lederrolle på vegne av seg selv og omgivelsene tilstede. Hvorfor ikke begjærlig gripe sjansen? Hvor er de gode instinktene/ refleksene som viser hva som bor i en, -  enn si kunnskapen? Byen bør skamme seg om ikke noe skjer raskt. Skal byen spille en regional rolle, og bety noe reelt for naboene på ytre Nordmøre, kan man ikke bare forholde seg til «gutta i Kaibakken», piren og det nærmeste havneområdet. Den må se videre, og skjønne, at skal Nordmøre bestå og fungere slik naturen nå i dagens situasjon har lagt til rette for samling av området med både by og omland, så må den vise at den mestrer lederrollen naturlig og selvfølgelig!

Byen må våkne, vise interesse, delta og ta lederrollen! Ellers kan den aldri få noen slik! De mindre omlandskommunene er nå presset til å se etter nye og større løsninger. Hvorfor er Kristiansund så passiv, mens Molde er det sterkt motsatte?

Jeg har forstått byens manglende forutsetninger for å opptre med kunnskap og naturlig interesse/ omsorg for noe større enn akkurat seg selv, eller også manglende evne til å håndtere sine egne interesser med ønskelig klokskap. Se på byutviklingen, og kunnskapene der, - og hva de fører til av ustoppelig sentervekst og bytømming.

En skikkelig selvransakelse i bystyret er nødvendig dersom Nordmøres muligheter skal ha noen som helst sjanse!

Først og fremst må byen nå vise evne til å delta. Folket i Kristiansund vil våkne når skipstrafikken med frakt av farlig giftavfall starter, og anklage sine politikere for passivitet! Med rette! Det nasjonale samlingsstedet for farlig og giftig avfall er skremmende nok, men når også mye av EU og Tyskland ikke selv vet hvor og hva de skal gjøre med dette giftige avfallet, - de vil gjøre det til en handelsvare og lokker med penger, - og vil sende det til oss(!), da er det fare på ferde!

Den planlagte etableringen beskrives tørt fra faglig hold som et høyrisikoprosjekt! Faren for avrenning til fjorden er betydelig. Dette er en meget alvorlig miljøtrussel i videste forstand, mot natur, fisk og matkvalitet rent praktisk, og mot områdets omdømme! Norge er ennå vel kjent for sin rene natur, la oss beholde dette rennommeet!

La tyskere og folket rundt Oslofjorden ordne opp i egen søppel! Forretningsdrift må underordnes ansvarlige miljøsikkerhetskrav og moderne kunnskap! Er det vanskelig for Kristiansund å støtte dette? En rask reaksjon som viser det motsatte og en positiv, aktiv interesse for hele Nordmøre er sterkt ønskelig!

John Bjørn Koksvik, Tingvoll.