Historiebøkene må oppdateres etter høsten 2017. Skuespilleren Alyssa Milano tok kampen mot seksuell trakassering gjennom sin #MeToo-kampanje. Etter å ha blitt seksuelt trakassert av sin regissør, fikk hun nok. Han hadde utnyttet sin posisjon overfor henne og mange fler, og da hun tok kampen mot han på nett, smuldret hans posisjon opp.

Og kampanjen #MeToo har fortsatt i land etter land. Hjemme i Norge har vi fulgt den fra parti til parti, organisasjon til organisasjon. Det positive er at vi får gjort noe med et samfunnsproblem. At alle blir bevisstgjort at den type oppførsel ikke er greit. Og at det du gjør, har konsekvenser.

Etter #MeToo må vi videre. Vi har mer å rydde opp i. Ikke minst på nettet. Mange skriver hatske ord om andre som spres og blir til en sannhet, uten at den det gjelder får forsvart seg. Mobbing på nett er ikke greit, og den slags trakassering rammer hardt. Det er lett å være tøff i flokk på nett, men mer krevende å stå fram og si det ansikt til ansikt til den det gjelder.

VG gjorde en ringerunde til folk som hadde lagt ut ytringer om flyktningsituasjonen i Syria i kommentarfeltene. Ei dame hadde skrevet at hun var redd for at badevannet hennes i Middelhavet kunne bli skittent av alle flyktningene som druknet. Da hun ble oppringt og intervjuet av VG TV på direkten, ble det vanskelig å stå for meningene. Det var som virkeligheten endelig slo innover henne.

Ingen må få sitte og krenke andre uten at det har konsekvenser. De må få klar beskjed fra oss andre om at dette ikke er greit! Etter #MeToo trenger vi et #step2 der vi tar et oppgjør mot trollene som trakasserer andre på nett.

Av stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap)