Kritikken har haglet mot justisministeren etter Facebook-innlegget der hun skrev at Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte tidlig spørsmål ved om Listhaug kan fortsette som justisminister etter utspillet. Partiet Rødt signaliserte at de ville stille mistillitsforslag.

Det ser det i skrivende stund ikke til å bli noe av. Dette etter at stortingsflertallet samlet seg om å rette sterk kritikk mot ministeren. Kritikken er så langt det er mulig å gå i Stortinget uten å fremme mistillit. Det er en nødvendig reprimande stortingsflertallet har samlet seg om. Det er viktig at vi i norsk politikk ikke åpner for utspill lik det som kom på ministerens Facebook-side.

Jeg er ikke spesielt overrasket over at det nettopp er Listhaug som benytter seg av den slags utspill. Hun gjør det helt bevisst. Først flere dager etter at innlegget ble publisert fant statsminister Erna Solberg det nødvendig å gi etter for press og beklage utspillet på vegne av regjeringa. Tirsdag kveld gikk Listhaug sjøl ut på Facebook og bedyret at det ikke var i hennes tanker at innlegget kunne koples mot Utøya-terroren. Dette mens det omstridte innlegget fortsatt lå på siden hennes. Det ble først slettet onsdag med begrunnelse i manglende rettigheter til å bruke bildet av krigerne hun hadde som bakgrunn. Ikke med begrunnelse i innholdet.

Meningen med det omstridte utspillet var, ifølge Listhaug, kun å diskutere et politisk forslag som ble nedstemt i kommunal- og moderniseringskomiteen. Forslaget gikk på å kunne ta passet fra fremmedkrigere uten domstolsbehandling. Det Listhaug har oppnådd med utspillet sitt er å vri fokuset bort fra saka hun ønsker å diskutere.

Utspill som dette minner mye om den typen kommunikasjon og angrep på politiske motstandere som USAs president Donald Trump benytter seg av. Fullstendig usensurert og overrumplende. Man bør kunne forvente større seriøsitet fra en norsk statsråd. Det er ikke slik vi ønsker at det offentlige ordskifte skal være. Det er mulig Listhaug har lært etter det famøse Facebook-innlegget, men jeg føler meg ikke trygg på det. Evnen til å ta sjølkritikk synes ikke spesielt stor.

Spørsmålet er hva som skjer neste gang Listhaug trår over den grensen de aller fleste av oss ser må være der. En så alvorlig ripe i lakken som det hun nå får, vil trolig gjøre noe med tålmodigheten som både statsministeren og stortingsflertallet kommer til å vise framover. Fra å være en statsråd som i manges øyne har bidratt til å styrke regjeringa med klar tale og handling, gikk det over alle støvleskaft denne gangen.

God helg!

Sigmund Tjelle, redaktør