NRKs partibarometer for april viser dødt løp mellom Arbeiderpartiet og Høyre. De ligger begge på vel 25 prosent oppslutning. Dersom dette hadde vært valgresultatet ville det holdt til rødgrønt flertall på Stortinget. Ikke fordi Arbeiderpartiet gjør det godt. Det rødgrønne flertallet skyldes først og fremst at både regjeringspartiet Venstre og KrF faller under sperregrensa.

Arbeiderpartiet gikk på et svakt valgresultat og motbakkene har stått i kø også i etterkant av fjorårets stortingsvalg. Trond Giskes fall fra maktas tinde er bare en forklaring på at partiet sliter med å holde posisjonen som det største partiet her i landet. I kjølvannet av Giskes Metoo-skandale er det tydelig kommet fram at det er store spenninger i ledelsen i partiet. Partiledelsen synes ikke spesielt samkjørt, og har problem med å få vist fram politiske saker som engasjerer velgerne.

Kampen rundt partiets holdning til ACER har vært brutalt synlig. Det er sjelden man ser fagbevegelsen bruker så sterke ord mot et parti som liker å påberope seg at de er de fagorganiserte sitt parti. Svært mange Ap-velgere er grunnleggende uenig i ACER-vedtaket. Vi registrerer at fylkespolitiker Tove-Lise Torve i dagens avis demper kritikken betraktelig. Hun mener vedtaket som Ap-gruppa stemte for, er til å leve med også for motstanderne.

Når Sunndal Arbeiderparti , med Tove-Lise Torve i spissen nå inviterer partileder Støre til Sunndal, er det for å kunne komme med innspill og vise Støre sin sosialdemokratiske drømmekommune. Partilederen kom klokelig nok med et rekordraskt ja på innbydelsen. Det er nettopp distriktspolitikere som Torve og sterke partilag som Sunndal Støre nå må lytte til om han skal klare å bringe partiet i regjeringsposisjon igjen. Det nytter i hvert fall ikke å skape et inntrykk av at partiledelsen vet best, slik vi så det i ACER-saka. Tida fram mot neste års kommunevalg blir avgjørende viktig for Støres egen posisjon i partiet.